Обиљежено 29 година од оснивања Петог одреда Специјалне полиције

Срна
Foto: срна

ДОБОЈ - У Добоју је данас обиљежено 29 година од оснивања Петог одреда Специјалне бригаде полиције, који је бројао 423 припадника и био на свим ратиштима у Републици Српској.

У борбама за слободу српског народа погинуло је 26 припадника одреда, а 156 је рањено. Погинулима је данас служен парастос код спомен-обиљежја испред зграде Полицијске управе Добој, те су положени вијенци.

Некадашњи командант Петог одреда Специјалне бригаде полиције Добој Ненад Гојковић подсјетио је да је на данашњи дан прије 29 година тадашње Министарство унутрашњих послова издало наредбу да се у свим центрима јавне безбједности организују одреди специјалне јединице полиције. Гојковић је рекао новинарима да је Пети одред бројао 423 припадника, био на свим ратиштима у Републици Српској од Велике Кладуше до Херцеговине.

Према његовом ријечима, ова бригада је била маневарског типа коју је одликовала знање, искуство и храброст. Он је навео да по окончању ратних дејстава није системски ријешен положај ових бораца.

Тода Петровић, мајка припадника Петог одреда Јовице Петровића који је погинуо 1993. године, каже да је и у болу поносна јер њен син није заборављен.

Градоначелник Добоја Борис Јеринић захвалио је Удружењу ветерана Петог одреда Специјалне бригаде полиције што организовано рјешавају потребе својих сабораца и воде рачуна о породицама погинулих. На спомен-обиљежје испред зграде Полицијске управе Добој вијенце су положили некадашњи припадници Петог одреда Специјалне бригаде полиције, Полицијске управе Добој и организационих јединица МУП-а Републике Српске.

Вијенце су положили представници удружења која његују тековине одбрамбено-отаџбинског рата из Добоја, Бијељине, Бањалуке, Илиџе, Шековића, и других градова, те представници Града Добоја. Вијенац је положио и добојски Одбор Демоса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана