Обиљежено 29 година од оснивања Градишке и Србобранске бригаде

Срна
Обиљежено 29 година од оснивања Градишке и Србобранске бригаде

ГРАДИШКА - У Градишци је данас обиљежено 29 година од оснивања градишке Лаке пјешадијске бригаде и 19. Пјешадијске србобранске бригаде, које су, према ријечима градоначелника Зорана Аџића, поставиле темеље Републике Српске.

“Сви треба да се поклонимо жртвама које су уградиле живот у стварање Републике Српске, да бисмо имали прилику да је градимо и развијамо онако како нама одговара и да је бранимо од насртаја оних који желе да је неутралишу. Наша је обавеза да обиљежавамо овакве догађаје и да из историје извлачимо поуке”, нагласио је Аџић.

Погинулим припадницима бригада данас је служен парастос, те су положени вијенци на Централно спомен-обиљежје.

Ратни командант Градишке бригаде генерал Бошко Гвозден рекао је да је бригада формирана 12. јуна 1992. године, те да је у току рата имала и више од 5.000 бораца.

“Са ове временске дистанце видимо да је формирање Војске Републике Српске и њених бригада било правовремено и неопходно за заштиту српског народа на овим просторима. Другог излаза нисмо имали, а резултате формирања и успјеха војних формација уживају данашње генерације. Резултати тога су слобода и Република Српска”, истакао је Гвозден.

Лака пјешадијска бригада Градишка учествовала је у пробоју коридора, на добојском ратишту, Кострешу, Игману, Бјелашници и другим ратиштима широм Републике Српске. Бранила је више од 40 километара сјеверне границе на Сави.

У току ратних дејстава погинуло је 119, а рањено 347 бораца ове бригаде.

Ратни потпуковник 19. Пјешадијске србобранске бригаде Станко Пушкар рекао је да је ова бригада формирана 26. марта 1992. године, са 282 борца, да би број бораца већ у јуну те године порастао на готово 5.000.

Пушкар је навео да је у општини Доњи Вакуф - Србобран тада живјело око 10.000 Срба, што говори о великом проценту учешћа становништва у ратним дејствима.

Пре његовим ријечима, Србобранска бригада бранила је јужне границе Републике Српске и успјешно извршила све борбене задатке.

“Због сложене ситуације, заједничких напада хрватских и муслиманских снага, те опасности од окружења цивила и војника, наређено је да 12. јуна 1995. године буде евакуисано становништво, а након тога се бригада повукла на положај на лијевој обали ријеке Угар на подручју Кнежева”, рекао је Пушкар.

У току рата погинуло је 328, а рањено 980 бораца ове бригаде, док већина српског становништва пријератне општине Доњи Вакуф данас живи на подручју Градишке.

Поводом обиљежавања 29 година од оснивања Градишке и Србобранске бригаде, вијенце на централно спомен-обиљежје положиле су делегације бригада, града Градишка, Трећег пјешадијског Република Српска пука, удружења проистеклих из протеклог рата, Удружења грађана “26. март Доњи Вакуф”, те градских одбора Савеза независних социјалдемократа и Социјалистичке партије Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана