Обиљежено 28 година од ослобођења Дервенте

Срна
Обиљежено 28 година од ослобођења Дервенте

ДЕРВЕНТА - Дервенћани су данас прославили Дан ослобођења након којег су укинути логори и престало је одвођење, мучење и протјеривање српског народа, што су од раног прољећа до 4. јула 1992. године чиниле хрватско-муслиманске снаге.

Са подручја Дервенте погинуло је 608 српских бораца, а више од 4.000 их је рањено.
Предсједник Скупштине општинске Борачке организације Чедо Вујичић рекао је да је у једном дијелу општине живот стао 1992. године, од раног прољећа до 4. јула.

- То подручје било је окупирано, били су актуелни логори, заробљавања, мучења, протјеривања и друге врсте тортуре - навео је Вујичић.

Он је подсјетио да су операције за ослобођење Дервенте почеле у јуну и трајале су 15 дана, а било је много погинулих, међу којима и пуковник Тривун Триве Вујић, командант 327. бригаде.

Вујичић је додао да је у завршним борбама за ослобођење Дервенте учествовала 327. бригада, која је била на главном правцу напада, Осињска бригада, јединица "Вукови са Вучијака" и јединице из других општина.

Некадашњи Командир чете у 327. бригади Мирослав Симић истакао је да је било тешко вријеме када се кренуло у ослобађање окупиране Дервенте, а да је његова чета била на правцу главнине ударних снага и имала огромне губитке. Ипак, додао је, дошло се до ослобођења уз помоћ других јединица.
Начелник општине Дервента Милорад Симић честитао је Дан ослобођења Дервенте у протеклом одбрамбено- отаџбинском рату уз поруку да је прије 28 година у Дервенту дошла слобода и период нормалног живљења.

- Агонија је трајала од априла до 4. јуна 1992. године, када су јединце српске војске ушле на овај простор, сједиште административног центра. Успостављен је живот у Дервенти - напоменуо је Симић.

Он је истакао да се борба њега и његових сарадника односи на то да сви они који живе у Дервенти - Срби, Хрвати, Бошњаци и други, имају живот достојан пажње, да нема људи прве, друге или треће класе.

- Сви су добродошли и рука је пружена. Дервента се добро обнавља, не у смислу повратка, али ништа горе или боље него у другим срединама. Враћа се живот, дошли смо у солидан врх Републике Српске по много параметара. Највећа тековина је толеранција и радна мјеста - рекао је Симић.
На централном спомен обиљежју служен је спомен парастос и положени вијенци.
Осим делегације општинске управе, вијенце су положили делегације Борачке организације општине Дервента, Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, Удружења ратних заробљеника и Удружења ратних инвалида"1991- 1995", представници Удружења "Ветерани Републике Српске" и Организације старјешина Војске Републике Српске, општинског СУБНОР-а, Полицијске станице и представници политичких партија.

У Центру за културу приређен је свечани пријем који су организовали начелник општине и Борачка организација.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана