Обиљежено 27 година од оснивања Шестог одреда специјалне бригаде

Срна
Обиљежено 27 година од оснивања Шестог одреда специјалне бригаде

БАЊАЛУКА - Служењем парастоса за 13 погинулих припадника Шестог одреда Специјалне бригаде полиције, данас је у Центру за обуку Министарства унутрашњих послова Републике Српске /МУП/ у Залужанима код Бањалуке обиљежено 27 година од оснивања тог одреда.

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач истакао је да је овај одред био један од елитних и да је имао 511 припадника од којих је више од 200 било рањено.

"Припадници овог одреда борили су се на ратиштима широм Републике Српске. Неки од њих дали су живот за слободу српског народа и стварање Српске, што не смије бити заборављено", рекао је новинарима Лукач.

Предсједник Удружења Шестог одреда ветерана Специјалне бригаде полиције Зоран Крајновић подсјетио је да је одред формиран 1. новембра 1992. године у Бањалуци.

"Наш ратни пут је био херојски, а основни циљ је био одбрана вјековних огњишта српског народа. То не смије бити заборављено, а посебно наши саборци који су дали животе за стварање Републике Српске", рекао је Крајновић и подсјетио да је одред више пута одликован.

Вијенце код спомен-плоче положили су представници МУП-а, Борачке организације Републике Српске, породице страдалих припадника, делегације Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ и града Бањалука.

Припадници Шестог одреда борили су се на ратиштима широм Републике Српске, а неке од најважнијих акција су учешће у проширењу Коридора, заустављање продора непријатеља на Алибеговића коси на бихаћком ратишту, заузимање коте 850 на Жучи на сарајевском ратишту, те учешће у акцији извлачења цивила из Двора на Уни.

Од 144 припадника Специјалне бригаде полиције који су живот дали за Републику Српску, њих 13 били су припадници Шестог одреда.

О храбрости припадника Шестог одреда, ратном путу и борбама које су њени припадници водили на најтежим ратиштима свједочи и филм "Напријед до побједе".

Традицију Шестог одреда Специјалне бригаде полиције баштини Специјална антитерористичка јединица полиције МУП-а Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана