Обиљежено 16 година Оружаних снага БиХ

Срна
Foto: гс

САРАЈЕВО - Начелник Заједничког штаба Оружаних снага БиХ генерал-пуковник Сенад Машовић оцијенио је да су Оружане снаге за 16 година постојања израсле у респектабилну војну снагу, препознатљиву у региону и шире.

 "Професионалним и одговорним извршавањем законом прописаних задатака у земљи и иностранству, Оружане снаге су стекле велико повјерење домаћих институција власти и становништва, али и значајан углед у међународној заједници", истакао је Машовић на церемонији обиљежавања 16 година Оружаних снага БиХ данас у Сарајеву.

Према његовим ријечима, свих 16 година постојања Оружане снаге суочене су са различитим изазовима и потешкоћама које су резултирале и неким проблемима у извршавању задатака, али су у 2021. години успјеле остварити значајан напредак и вриједне успјехе.

Он је нагласио да квалитетна индивидуална, институционална и колективна обука припадника Оружаних снага БиХ представља кључну претпоставку за извршавање свих законом прописаних и дефинисаних задатака.

"Обука је била углавном усмјерена на јачање борбених способности Оружаних снага кроз извођење комплексних и захтјевних вјежби, што је омогућило да будемо спремни за све изазове и задатке које прописује Закон о одбрани", рекао је Машовић.

Начелник Заједничког штаба истакао је да се у Оружаним снагама континуирано спроводи подмлађивање персонала, а посебно је указао на чињеницу да је постотак заступљености жена у Оружаним снагама порастао на 8,1 одсто.

"Крајем прошле и почетком ове године на основу одлуке Предсједништва БиХ Оружане снаге биле су ангажоване на успостављању насеља за смјештај миграната, те су кроз тај приступ дале адекватан допринос спречавању хуманитарне катастрофе", истакао је Машовић и подсјетио да Оружане снаге од оснивања учествују у деминирању БиХ.

Начелник Заједничког штаба подсјетио је да припадници Оружаних снага учествују у међународним мировним мисијама, те указао на значај међународне помоћи Оружаним снагама.

"Радујемо се брзом преузимању хеликоптера које Оружане снаге добијају уз финансијску подршку Владе САД", рекао је Машовић, који је овом приликом рекао да Оружане снаге БиХ заслужују значајнију финансијску подршку из буџета БиХ. М

инистар одбране у Савјету министара Сифет Поџић оцијенио је да су ресорно министарство и Оружане снаге у 16 година постојања својом професионалношћу и преданошћу у извршавању задатака постали препознати као један од најважнијих и најорганизованијих субјеката у БиХ.

"Упркос потешкоћама, Министарство одбране и Оружане снаге дочекују 16. рођендан са добрим резултатима који су препознати и у иностранству и у земљи", рекао је Поџић.

 Он је рекао да Министарство одбране и Оружане снаге завршавају ову годину добрим вијестима и навео да је Савјет Европског фонда за мир одобрио донацију од 10 милиона евра за набавку опреме и возила за деминирање и медицинску подршку деминерском батаљону Оружаних снага.

 "Министарство одбране и Оружане снаге БиХ током ове године интензивно су сарађивали са Нато штабом у Сарајеву, Командом Еуфора, а путем билатеране сарадње и са пријатељским земљама, што је додатно оснажило оружане снаге у смислу јачања оперативних способности", додао је Поџић.

Министар одбране у Савјету министара захвалио је партнерима из Велике Британије за помоћ на завршетку пројекта успостављања амбуланти Оружаних снага БиХ. Предсједавајући Предсједништва БиХ Жељко Комшић у свом обраћању рекао је да након 16 година БиХ има професионалну војску која испуњава високе професионалне стандарде и која је спремна одговорити изазовима. Обратила се и државни секретар у Министарству одбране Велике Британије баронеса Анабел Мекникол Голди, која је рекла да Оружане снаге представљају најбоље што ова земља има да понуди и истакла да је Велика Британија у БиХ као партнер и пријатељ.

"Јачамо заједничке капацитете за одговор на непредвидиву будућност пред нама", рекла је Голдијева и додала да јединствене Оружане снаге остају најбољи начин да се штите интереси свих у БиХ.

На свечаности, којој су присуствовали високи званичници домаћих и међународних институција у БиХ, те представници дипломатског кора, уручена су признања најбољим јединицама Оружаних снага, а прочитан је дио честитки из земље и иностранства упућених поводом 1. децембра – Дана Оружаних снага БиХ.v

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана