Обиљежене 23 година од убиства ратног команданта "Гарде пантери"

Срна
Обиљежене 23 година од убиства ратног команданта "Гарде пантери"

БИЈЕЉИНА - У Бијељини су данас обиљежене 23 године од убиства оснивача и ратног команданта "Гарде Пантери" Љубише Савића Маузера, а његови саборци су поручили да ће се трудити да сачувају лик и дјело свог команданта.

Бојан Савић, син покојног Маузера, рекао је да се његов отац до посљедњег дана борио за здраву Бијељину, Семберију и Републику Српску.


Савић је рекао да је срећан само онај који се бори, а несрећан који се не бори и не зна за шта да се бори.

"Он је знао за шта се бори и ми смо као породица поносни јер његово име служи као морални компас нових српских патриота који стасавају и који би, евентуално, наставили да иду путем који је он ишао", истакао је Савић.

Предсједник Удружења ветерана "Гарда Пантери" Петар Цвијетиновић рекао је да је Маузер историјска личност за Бијељину, Семберију и Републику Српску.

"Учествовао је у одбрани града као командант кризног штаба, оснивач је најјаче и најпознатије семберске бригаде жГарде Пантериж, која је прошла сва ратишта и све вријеме бранила Семберију и Републику Српску", рекао је Цвијетиновић.

Он је истакао да ће се ово удружење увијек трудити да учини све да Маузеров лик и дјело не би били заборављени.

"Посебна неправда је скандалозна одлука Суда БиХ о пуштању на слободу особе која је убила Маузера, односно наградила га са шест и по година скраћења казне. То нам је болна рана", рекао је Цвјетиновић новинарима

Чланови Удружења ветерана Гарда Пантери затражили су данас да коначно буде објављено ко је наредбодавац убиства, као и да Бијељина добије улицу названу по Маузеру.

Породица, пријатељи, саборци, чланови Удружења ветерана "Гарда Пантери" положили су вијенац код Маузеровог споменика на мјесту његовог убиства, а посјетиће и мјесно гробље у Ковачићима, гдје је сахрањен и гдје ће бити служен парастос.

Љубиша Савић Маузер убијен је у атентату 7. јуна 2000. у Бијељини, када су тројица нападача пуцала на његов џип.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана