Обиљежена храмовна слава цркве на Малом Зејтинлику

Срна
Foto: СРНА

СОКОЛАЦ - Црква Свете Петке на Малом Зејтинлику на Сокоцу обиљежила је данас храмовну славу, а Свету архијерејску литургију служио је Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом.

Црква посвећена великој светитељки налази се у комплексу војничког гробља на Сокоцу гдје су сахрањени посмртни остаци око хиљаду српских бораца са простора Сарајевско-романијске регије, чије су посмртне остатке донијеле њихове породице када су у великом егзодусу у зиму 1995/1996. године напустиле своја огњишта.

 

Митрополит је данас служио парастос погинулим српским борцима, а у бесједи се осврнуо на житије Преподобне мати Параскеве, у народу познате као Свете Петке, те истакао да је примјер задивљујући, али и да треба на њу се угледати, подвизавати, молити Богу, жртвовати себе за побједу добра над злом, човјека над ђаволом и Бога над ђаволом.

 

"Управо та непрестана борба траје. Као што је кроз вијекове показано, светитељи Божији су били Христови борци и изабраници који су се борили и побјеђивали, не само да Бог побјеђује него да човјек благошћу Божијом побиједи Сотону, гријех, и то је најважније у овом простору и времену за сваког од нас", истакао је митрополит.

 

Према његовим ријечима, ова светитељка се прославља од 11. вијека као велика угодница Божија која је својим светим живљењем и подвигом задивила свијет, а својим чудима које и данас чини задивљује изнова свијет, људе и народе.

 

Митрополит је истакао да је Бог показао своју силу и моћ кроз једну светитељку, која је дивна јер је Бог у њој диван, јер се управо кроз њу и преко ње прославио.

 

Указао је и на то да милиони људи данас моле и прослављају светитељку од које траже и благослов и помоћ у свим невољма, па и у овим у вријеме епидемија.

 

Породица Сокочанке Драгане Кезуновић кумовала је данашњој крсној слави цркве на Малом Зејтинлку, а кумови за наредну славу овог храма биће породица Ненада Томића из Пороманије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана