Обиљежен Међународни дан пријевремено рођене дјеце

Срна
Обиљежен Међународни дан пријевремено рођене дјеце

ВИШЕГРАД - У Вишеграду је данас обиљежен Међународни дан пријевремено рођене дјеце пуштањем љубичастих балона са моста Мехмед-паше Соколовића и паљењем расвјете у тој боји испред обданишта "Невен".

Ово је трећа година како родитељи пријевремено рођене дјеце у Вишеграду обиљежавају овај дан.

Мајка пријевремено рођених дјевојчица Снежана Тадић каже да им је подршка породице и људи из окружења веома важна.

"Важно је да се људи схвате да пријевремено рођена дјеца нису као остала", рекла је Тадићева.

Мајка пријевремено рођеног дјечака Данијела Вујичић каже да би жељела да људи обрате на пажњу на ову дјецу, јер је њима потребна подршка

Она је навела да је њен пријевремено рођен син имао операције на оба ока, те да је имала подршку својих најближих, послодаваца и општинског руководства.

"Било је много тешко, али смо се на крају изборили", истакла је Вујичићева.

Директор обданишта "Невен" Данка Митровић рекла је да су обиљежили Међународни дан пријевремено рођене дјеце паљењем расвјете у љубичастој боји испред ове установе и кроз едукативне активности малишана.

"Дјеца из наше установе су заједно са својим васпитачима на себи својствен начин дали значај овом дану", рекла је Митровићева и додала да је циљ да се у најмлађима пробуди осјећај емпатије, хуманости и поштовања различитости.

Међународни дан пријевремено рођене дјеце први је пут обиљежен 17. новембра 2009. године. Циљ је усмјеравање пажње јавности на глобални проблем пријевременог рођења, што је водећи узрок смрти новорођенчади у развијеним и неразвијеним земљама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана