Обиљежен дан приједорских ратних бригада

Srna
Обиљежен дан приједорских ратних бригада

ПРИЈЕДОР - Служењем парастоса и полагањем вијенаца испред споменика погинулим борцима одбрамбено-отаџбинског рата "За крст часни", у Приједору је обиљежено 29 година од формирања приједорских ратних јединица.

Предсједник Борачке организације Приједор Зоран Предојевић изјавио је да је ово 19. година како се на Малу Госпојину, 21. септембра, обиљежава Дан формирања Пете козарске лаке пјешадијске и 43. моторизоване бригаде.

"Прије тога су формиране јединице Министарства унутрашњих послова и данас евоцирамо успомене на наше ратне другове из свих ових јединица и заклињемо се да никада нећемо заборавити зашто су они погинули", поручио је Предојевић.

Он је додао да су након 17.000 пређених километара ратног пута ове двије бригаде у септембру 1995. године одбраниле Приједор од напада паравојних формација.

"Приједорске ратне бригаде и јединице полиције су за стварање Републике Српске дале 574 живота приједорских бораца и још 68 бораца из других градова који су били у саставу ових јединица", истакао је Предојевић.

Градоначелник Приједора Миленко Ђаковић рекао је да је ово дан сјећања на часне и јуначке борбе најхрабријих српских синова широм БиХ.

"Данас говоримо о слави приједорских војних јединица, али и части која је показана на ратиштима. Ратни пут ових јединица је овјенчан славом, али је на том путу остало јако пуно бораца и ратних војних инвалида", нагласио је Ђаковић.

Свечаности је присуствовао и Славко Шврака, борац прве категорије 43. моторизоване бригаде који је истакао да је за приједорске борце ово изузетан дан и да је поносан што је дао допринос дјеловању своје бригаде.

"Наше младе нараштаје треба да упознамо о добром и организованом саставу ратних бригада које су донијеле слободу српском народу на овом подручју и да то поштују", рекао је Шврака.

Богдан Гускић, припадник Пете козарске бригаде, и Горан Гаврановић, припадник Полицијске управе Приједор, такође су истакли да је сјећање на погинуле другове и суграђане нешто што треба да се преноси на младе.

"Велики је допринос и припадника полиције, а само приједорска полиција била је на 36 ратишта, гдје је погинуло 36 полицајаца и 126 рањено", подсјетио је Гаврановић.

Вијенци су потом положени и у спомен-соби у касарни "Жарко Згоњанин", а због актуелне епидемиолошке ситуације ове године изостало је традиционално дружење бораца и грађана на излетишту код Цркве Рођења Пресвете Богородице на Пашинцу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана