Обиљежен Дан одбране у Новом Граду

Срна
Обиљежен Дан одбране у Новом Граду

НОВИ ГРАД - У Новом Граду данас је обиљежен Дан одбране у сјећање на септембар 1995. године кад је општину прво напала Хрватска војска 18. и 19. септембра, а потом и јединица Петог корпуса такозване Армије БиХ из Цазинске крајине.

Тим поводом служен је помен и положени вијенци код централног спомен-обиљежја погинулим борцима Војске Републике Српске.

Начелник општине Мирослав Дрљача рекао је да се обиљежава важан датум, када је након жестоких борби, 25. септембра територија општине Нови Град ослобођена.

“Користимо сваки тренутак и сваку прилику као што је ова да се сјетимо наших погинулих бораца, младих људи који су оставили своје животе на бранику отаџбине”, рекао је Дрљача.

Дрљача је напоменуо да се животи више од 30.000 погинулих у минулом рату не могу надокнадити, али да остаје дужност очувати их од заборава и преносити искуства и знања младим генерацијама.

Мајор Момир Ковачевић подсјетио је на догађаје у септембру 1995. године, уз напомену да је 18. септембра у агресији Хрватске војске погинуло 37 цивила, 18 војника, те два припадника МУП-а Републике Српске, а рањено 57 особа.

“Контраофанзива је почела на данашњи дан и тада је ослобођено 17 села и 380 километара квадратних територије и то је подухват који треба да се цијени”, рекао је Ковачевић.

Предсједник Предсједништва Општинске борачке организације Нови Град Немања Старчевић каже да су септембарски дани веома важни за ову општину.

“Младим генерацијама треба преносити колики је био значај Новоградске бригаде, као и других јединица Војске Републике Српске, које су дошле да нам помогну”, рекао је Старчевић.

Вијенце су положиле делегације општине Нови Град, Општинска борачка организација, Организације погинулих и заробљених бораца и несталих цивила, Организација старјешина Војске Републике Српске, Полицијске управе Приједор, те остале организације и грађани.

Скупштинском одлуком из 2010. године 25. септембар се обиљежава као Дан одбране општине Нови Град у Одбрамбено-отаџбинском рату и овај датум је у календару значајних датума ове општине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана