Обиљежен Дан борца : Прошлост не смијемо заборавити ФОТО

Срна
Обиљежен Дан борца : Прошлост не смијемо заборавити ФОТО

ДОБОЈ- Дан борца, 4. јул, у Добоју је данас обиљежен полагањем вијенаца код Спомен-костурнице у Парку народних хероја.

Добој је због геостратешке важности у Другом свјетском рату био важно упориште усташко-домобранских и њемачких снага против којих се народ добојско-озренског краја борио све до ослобођења града 17. априла 1945. године.

Испод хумке Спомен-костурнице сахрањено је 184 учесника НОР-а, од којих је пет народних хероја добојског краја.

На једном спомен-обиљежју исписана су имена 111 учесника устанка из 1941. године, који су током октобра те године на превару похватани, а затим стријељани, након што их је осудио усташки пријеки суд.

Предсједник добојског Удружења антифашиста и бораца НОР-а Новак Радојчић рекао је новинарима да је у околностима ревизије историје и преиспитивања идеологије НОР-а од струја, чије су нацистичке и фашистичке идеје поражене у Другом свјетском рату, неопходно обиљежавати овај дан и указивати младима да се прошлост не смије заборавити.

Добојском удружењу однедавно се придружио професор Перица Гојковић, који је рекао да му је циљ да га кадровски и материјално оснажи да би се од заборава сачувале тековине и традиција НОР-а.

Осамдесетседмогодишњи Богдан Ђурђић рекао је да је разочаран у младе генерације које с подозрењем гледају на тековине НОР-а, јер ову борбу нису изучили у образовном систему.

У НОР-у и партизанским одредима у Другом свјетском рату са добојског подручја учествовало је 4.250 бораца, од којих је 650 погинуло у борбама, а у јасеновачки и у друге усташко-фашистичке концентрационе логоре одведено и убијено 660 бораца и цивила.

Прњавор

И у Прњавору су данас, поводом Дана борца, положени вијенци на споменик народним херојима и у спомен-комплексу у градском парку.

Предсједник СУБНОР-а Прњавор Раде Радоњић подсјетио је да је ранијих година овај датум обиљежаван одласком на Мраковицу, али да то сада није било могуће због тренутне епидемиолошке ситуације и забране окупљања већег броја лица.

- Због тога смо одлучили да у Прњавору, придржавајући се прописаних мјера, заједно са још неколико делегација са подручја општине положимо вијенце као сјећање на дан када је прије 79 година донијет Проглас са позивом на општи устанак и отпор против нацистичког окупатора - рекао је Радоњић.

Он је најавио да ће 10. јула бити обиљежен и Дан ослобођења Прњавора у Другом свјетском рату, када ће шесторици преживјелих бораца НОР-а бити додијељена руска медаља.

Вијенце су данас положили и поштоваоци НОР-а и делегација општинског Одјељења за борачко-инвалидску и цивилну заштиту.

Дервента

Дан борца у Дервенти је обиљежен у насељу Појезна гдје су 1941. године почеле припреме за устанак.

Предсједник СУБНОР-а Дервента Борислав Прерадовић рекао је да је Дервента позната по Појезни и њеној улози у Народноослободилачкој борби.
- Битно је да преносимо на млађе нараштаје све вриједности које су биле у НОР-у. Имамо подршку руководства општине знатно више него ранијих година - додао је Прерадовић.

Он је истакао да је раније обновљено шест значајних споменика НОР-а, због чега је данас лакше радити и његовати те тековине, што је и дужност свих.

- Видимо да многи прекрајају историју, минимизирају дешавања и то нам је велики промашај и грешка. Морамо поштовати жртве, створили су добру државу, а ми морамо да обиљежавамо и сјећамо се тих времена - додао је Предовић.
Вијенац испред спомен-обиљежја у Појезни положио је начелник општине Дервента Милорад Симић, потпредсједник локлалне скупштине Славен Гојковић, делегација ОО СУБНОР-а Дервента и други.

Овогодишње обиљежавање у Појезни протекло је доста скромније, због актуелне епидемиолошке ситуације.

Брчко

У Брчком је данас одавањем поште палим борцима НОР-а и жртвама фашистичког терора, те полагањем вијенаца на централном партизанском спомен-обиљежју, обиљежен Дан борца.

Предсједник брчанског СУБНОР-а Јанко Вуковић рекао је новинарима да је код тог спомен-обиљежја сахрањено 438 бораца НОР-а.

Он је подсјетио да је на данашњи дан 1941. године одржан састанак Централног комитета Комунистичке партије Југославије у Београду, са којег је упућен позив народима Југославије да организују устанак против њемачког окупатора и домаћих издајника.

- Устанак је подигнут 7. јула 1941. у Србији, 13. јула у Црној Гори, 27. јула у БиХ и Хрватској. У Словенији и Македонији нешто касније. Водиле су се велике борбе уз велико страдање наших народа - рекао је Вуковић.

Он је напоменуо да се на подручју Брчког налазе 24 партизанска спомен-обиљежја, те да се не води довољно рачуна о њиховом одржавању.
Због епидемије вирусом корона Дан борца у Брчком обиљежен је скромније него претходних година, а присуствовали су му и чланови СУБНОР-а из Вуковара и Сребреника.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана