Обилазак НП "Сутјеска" само уз службене водиче

Срна
Обилазак НП "Сутјеска" само уз службене водиче

Фоча - Полицијска управа Фоча упутила је апел љубитељима природе, како страним туристима, тако и домаћем становништву, да приликом посјете Националном парку "Сутјеска" обавезно користе службене водиче Парка.

Полиција је прошле седмице уз помоћ спелеоспасилаца и радника Парка успјела да пронађе једног туристу из Белгије који се изгубио у зеленгорској магли, док су почетком мјесеца у рејону планине Лебршник страдала двојица старијих туриста из Србије, који су били гости Националног парка "Сутјеска".

У оба случаја, туристи су се без водича упутили у планину.

Начелник Полицијске управе Фоча Велимир Костовић истиче да је Национални парк "Сутјеска" огромно ненасељено пространство, које обилује природним љепотама, али да је, без водича, веома опасно обилазити планине, поготово у ово доба године на преласку из љета у јесен, када се мијењу временски услови.

"Већ смо ове године имали доста пријава нестанка лица, а с обзиром да је пред нама јесен и промјена временских услова, апеловао бих да се туристи, па и домаће становништво, не крећу сами простором Националног парка жСутјескаж. Обавезна је пријава у Националном парку и коришћење службених водича Парка", рекао је Костовић на данашњој конференцији за медије.

Он је упозорио да се временски услови на планини нагло мијењају и да у току истог дана сунчано вријеме може да се преокрене у екстремно неповољно.

Уз овај, Костовић је упутио и апел да грађани не учествују у наводним наградним играма на интернету и да не поступају по упутствима са лажних профила.

"Учесници лажне наградне игре примају поруке да су срећни добитници и тражи се од њих да доставе личне податке који би у наредном кораку могли бити злоупотријебљени од превараната. Имали смо неколико пријава на подручју наше Полицијске управе, и на лажне профиле и лажне добитке", навео је Костовић.

На редовној конференцији за новинаре, Костовић је навео да је стање безбједности на подручју Полицијске управе Фоча у августу било задовољавајуће.

Он је то поткријепио подацима да је број кривичних дјела смањен за 18 одсто у односу на исти мјесец претходне године, те да је ријеч о лакшим кривичним дјелима.

Крстовић је додао да је смањен и број прекршаја из области јавног реда и мира за 39 одсто, док је за 23 процента повећан број саобраћајних незгода у којима је једно лице тешко повријеђено, а смртно страдалих није било.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана