Обезбијеђено 60 одсто енергента на домаћем тржишту

М. Л.
Обезбијеђено 60 одсто енергента на домаћем тржишту

Бањалука - Дрвни сортимент за предстојећу гријну сезону се набавља у складу са планираном динамиком и до сада је обезбијеђено више од 60 одсто потребног енергента и то на домаћем тржишту, саопштили су из предузећа “Еко топлане” Бањалука.

- Предвиђеним планом набавке, а у складу са временским приликама и динамиком рада предузећа “Шуме РС”, очекујемо да ће до краја године бити обезбијеђен дрвни сортимент за комплетну гријну сезону 2018/2019 - саопштили су из предузећа “Еко топлане” истичући да су “Шумама РС” комплетан набављени енергент платили авансно. Додају да су наводи из појединих медија о набавци енергената за прошлу гријну сезону неистинити и неутемељени.

- Предузеће “Еко топлане” основано је 2017. године, док нам је услуга даљинског гријања повјерена од фебруара ове године, тако да од 2015. до 2017. године као предузеће није ни постојало нити било у прилици да набавља енергент. С обзиром на то да смо у протеклој гријној сезони били у фази изградње топлане и формирања логистичког центра, дијелом је набављен енергент од екстерних добављача јер је у том периоду било немогуће извожење довољне количине дрвета из газдинстава у Српској због временских услова - додали су из овог предузећа. Навели су да цијена тог дрвног сортимента, која је наведена у појединим медијима, није тачна, јер се на њу додају трошкови превоза и увозне дажбине.

- На документацији коју посједујемо јасно је наведена земља поријекла - Република Хрватска са означеним катастарским честицама и није постојао никакав увоз из Њемачке. Посебно наглашавамо да наша постројења технички никакав нуклеарни отпад не могу да сагоријевају и то је производно немогуће. Сматрамо крајње тенденциозним тврдње према којима контаминирани нуклеарни отпад било које врсте може несметано да се транспортује кроз земље ЕУ и увози у нашу земљу - истакли су предузећу “Еко топлане”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана