Обезбијеђена подршка осамостаљивању и проналаску посла младима без родитељског старања

Срна
Обезбијеђена подршка осамостаљивању и проналаску посла младима без родитељског старања

БАЊАЛУКА - Меморандумом о разумијевању, који је потписан данас у Бањалуци, обезбијеђена је институционална подршка младима без родитељског старања при професионалној оријентацији, осамостаљивању и укључивању на тржиште рада.

Меморандум су потписали министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић, директор Дома за дјецу и омладину без родитељског старања "Рада Врањешевић" Владимир Кајкут и предсједник Уније удружења послодаваца Српске Саша Тривић.

Шеранић је истакао да је циљ меморандума што брже осамостаљивање дјеце без родитељског старања, тако што ће им се олакшати проналажење посла.

"Унија удружења послодаваца укључена је како би се пронашао начин да послодавци дјеци без родитељског старања, док су у средњој школи, а сходно њиховим интересовањима, обезбиједе праксу у компанијама", рекао је Шеранић новинарима.

Кајкут је истакао да је проналазак посла највећи изазов за младе без родитељског старања који излазе из институционалне бриге.

"Потписивањем овог меморандума ријешићемо управо тај проблем, тако што ћемо нашој дјеци у средњој школи и на факултету обезбиједити адекватну праксу, како би након школовања добили посао", рекао је Кајкут.

Он је навео да је у Дому тренутно смјештено 80 корисника свих узраста, међу којима петоро студената и двадесетак средњошколаца.

"Ова тема је комплексна и о њој разговарамо више од годину дана како бисмо кроз законске измјене овој категорији младих омогућили да имају предност у односу на друге", рекао је Кајкут.

Тривић је навео да ће се путем овог меморандума покушати проширити база послодаваца који ће дјецу без родитељског старања од другог разреда средње школе примити на праксу.

"Настојаћемо да то буде плаћена пракса с циљем да та дјеца остану у предузећима, те да до навршене 21. године постигнемо да они не буду социјални проблем", рекао је Тривић.

Сандра Гојковић Арбутина, представник Удружења "Мисли позитивно" које је било дио пројекта, изразила је задовољство што млади без родитељског старања када напуне 18 година више нису препуштени сами себи.

"То нам је и био циљ, јер када изађу из Дома, гдје су били заштићени, није им лако да се снађу у свијету пуном изазова, без подршке и помоћи, те нам је било важно да им омогућимо да се друштво о њима брине још три године", рекла је Арбутина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана