Нову болницу у Источном Сарајеву жели да гради 14 фирми

Данијела Стоканић
Нову болницу у Источном Сарајеву жели да гради 14 фирми

Бањалука - За изградњу и опремање болнице у Источном Сарајеву влада велико интересовање инвеститора, што потврђује чињеница да је за непуних мјесец од расписивања новог јавног позива тендерску документацију преузело 14 предузећа.

С обзиром на то да је тендер отворен још двадесетак дана, број заинтересованих за посао вриједан 50 милиона марака могао би да буде још већи.

Први тендер за избор извођача радова поништен је крајем прошле године, када је Канцеларија за разматрање жалби БиХ прихватила жалбу грађевинског предузећа "Крајина" из Бањалуке након што је као најповољнији понуђач изабрана фирма "Миленијум тим" из Београда.

Министар здравља и социјалне заштите РС Драган Богданић рекао је тада да је Канцеларија за разматрање жалби поништила тендер уз образложење да оба понуђача нису имала потпуну документацију. Влада РС је потом задужила Министарство да поново покрене тендерску процедуру.

Како "Глас Српске" незванично сазнаје, међу заинтересованима за овај посао поново су "Крајина" и "Миленијум тим".

Директор Болнице у Источном Сарајеву Горан Тодоровић каже да су неки од заинтересованих извођача већ обишли локацију будућег градилишта како би се упознали са тереном и другим детаљима.

- Исказали су своју спремност, како у финансијском, тако и у другом погледу, да би они то врло радо узели да раде - рекао је Тодоровић додавши да би, ако тендер буде успјешан, извођач почетком маја могао да уђе на градилиште.

У Министарству здравља и социјалне заштите РС истичу, позивајући се на Закон о јавним набавкама, да нису у могућности да прије затварања тендера у јавност износе информације о овом пројекту.

- Ријеч је међународном тендеру који има тачно прописане рокове и процедуре. Као и раније, када буде изабран најповољнији понуђач, о томе ћемо обавијестити јавност - поручили су из Министарства.

Богданић је раније изјавио да очекује да се политика не мијеша у тендер.

- Даћемо оквир од 50 милиона КМ за изградњу, али ако неко понуди више, мораћемо да тражимо сагласност Владе, јер је сада толико одобрено. Можда се појави неко и са нижом цијеном него што је била и цијена ГП "Крајина" на првом тендеру, али мораће да испуни опште услове тендера. Првобитно је прихваћена 11 милиона скупља понуда конзорцијума "Миленијум тим", јер "Крајина" није испунила те опште услове. Понуђач мора да докаже да је способан да изгради болницу, а цијена је саставни дио код доношења одлуке - рекао је раније Богданић.

Планирано је да извођач финансира изградњу, а да Влада РС, односно Министарство здравља, у идућих седам година у ратама исплаћује извођача.

Оронули објекат

Градњом ове здравствене установе ближи се крај мукама пацијената, али и медицинара, који раде у оронулом објекту који су још прије 20 година направили од просторија некадашњег санаторијума за плућне болеснике. Дотрајали објекат болнице требало би да замијени нова зграда од 10.000 метара квадратних, са свом потребном опремом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана