Новинари из Српске и ФБиХ вакцинисани у Београду

Срна
Foto: Срна

БЕОГРАД- Новинари из Републике Српске и Федерације БиХ (ФБиХ), њих 40 данас су у Београду вакцинисани против вируса корона, а имунизацију су организовали Удружење новинара Србије (УНС) и Удружење новинара Републике Српске чији представници су исте акције најавили и за наредни период.

Предсједник Скупштине Удружења новинара Републике Српске Бранимир Ђуричић захвалио је колегама из УНС-а и институцијама Србије, који су омогућили вакцинацију медијских радника.

"У овом тренутку новинари ни у Републици Српској ни у ФБиХ не могу да се вакцинишу због недостатка вакцина и ми смо, захваљујући одличној сарадњи са Удружењем новинара Србије, замолили да нам омогуће дио вакцина, колико је то могуће", рекао је Ђуричић новинарима на београдском Сајму.

Према његовим ријечима, Удружење новинара Републике Српске је послије два-три дана добило обавјештење да сви новинари из Републике Српске и ФБиХ могу да се вакцинишу без обзира на то јесу ли чланови Удружења или не.

"Огласили смо све то и замолили колеге да се пријаве. Данас су овдје новинари из Бањалуке, из Источног Сарајева, Тузле...", рекао је Ђуричић.

Он је навео да су одазвали новинари и из приватних медија, са неких портала, из јавног медијског сервиса.

"У име свих бих да захвалим УНС-у и институцијама Србије, који су нам омогућили да убудуће безбједно обављамо свој посао и чувамо и своје и животе колега, својих породица", рекао је Ђуричић. Ђуричић је рекао да су правно-формално акцију организовала два удружења новинара, те нагласио да су били позвани сви новинари из Републике Српске и ФБиХ.

 

"Ко год је желио могао је да дође и једино је било потребно да се региструје на једноставан начин на наш списак", рекао је Ђуричић.

Он је рекао да ће оваквих акција бити и у наредном периоду, те изразио очекивање да ће у будићности бити много лакше јер ће се укључити и Институт за јавно здравља Републике Српске.

Ђуричић је рекао да је у Београд дошло између 30 и 40 новинара и додао да ће их вјероватно бити још јер је, како је објаснио, омогућено и осталима који нису на списку, а имају било какву везу са редакцијама, да приме вакцину.

"Нама је било битно да (број пријављених) не иде више од стотину због превоза и поштовања епидемиолошких мјера и једини захтјев наших колега је био да се у овом тренутку да не иде изнад 100", рекао је Ђуричић.

Предсједник Удружења новинара Србије Владимир Радомировић изразио је задовољство што је УНС помогао колегама при иминузацији.

"Омогућили смо, у сарадњи са Владом Србије, да колеге из региона могу да буду вакцинисане и то смо урадили прво са колегама из Северне Македоније, а сада нам је драго што можемо да помогнемо и колегама из Републике Српске", рекао је Радомировић.

Он је позвао колеге из Републике Српске и ФБиХ да се пријаве када Удружење новинара Србије буде објавило нови позив за имунизацију новинара.

Радомировић је подсјетио да су новинари стално на терену и у контакту са много људи, те треба да ураде све да заштите и себе и оне са којима долази у контакт.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана