Нови живот за двије породице из Српца

Дејан Јовичић
Нови живот за двије породице из Српца

СРБАЦ - Двије србачке породице са укупно 13 чланова које годинама живе у лошим условима ускоро би требало да трошна домаћинства замијене новим домом и тако окрену нову животну страницу.

Међу њима је породица Драгана Стојковића из Ситнеша који живи у трошној кући са супругом и двоје дјеце. У помоћ им је прискочила лепеничка парохија која је покренула акцију за изградњу новог породичног дома. Већ су прикупљена почетна средства, тако да се кренуло са изградњом темеља.

- Ријеч је о честитим људима који бораве у неусловном домаћинству због чега смо иницирали ову акцију. На сличан начин смо у протеклом периоду изградили три куће у нашој парохији и тиме показали да смо увијек ту за наше ближње - рекао је свештеник Ненад Ђурић.

У породици Стојковић запослена је само супруга Нада, која ради у једном приватном предузећу, док супруг Драган повремено ради послове у селу за дневницу.

- Имамо двије кћерке које похађају основну школу тако да је тешко било шта уштедјети за нову кућу јер морамо обезбиједити средства за њихово школовање и набавку кућних потрепштина. Захвалан сам нашој парохији и добрим људима што су показали да нас нису заборавили - рекао је Драган и додао да ће у заједничком дому живјети и његови родитељи чија кућа се такође налази у лошем стању.

Новом животном почетку радује се и седмочлана породица Ранка Врејића из Горњих Срђевића чија је нова кућа спремна за усељење. Врејићи имају петоро дјеце узраста од девет до 17 година, а нико у породици није запослен.

- Понешто зарадим радећи за дневницу и тако издржавамо породицу. Кућа нам је већ одавно дотрајала. Зидови су попуцали, а током недавног јачег земљотреса додатно је оштећена тако да је пријетила опасност да се уруши - рекао је Ранко.

Средства за изградњу куће обезбијеђена су донаторским средствима а највећу помоћ пружила је министарка финансија Републике Српске Зора Видовић, која је поријеклом из овог села.

Мјештанин Живко Тородовић, који је један од иницијатора акције, каже да је остало да се кућа адаптира за усељење тако да би ускоро требало да буду предати кључеви на употребу.

- Кућа, површине 73 квадрата, задовољиће све потребе ове породице. Поносни смо на овакве акције јер у селу имамо чак 20 дјеце предшколског узраста којима желимо омогућити да остану на свом огњишту и имају свијетлу будућност - рекао је Тодоровић. Он подсјећа да је прошле године на исти начин завршена изградња нове куће за шесточлану породицу Раденка Врејића, иначе Ранковог брата који живи у комшилуку.

- Раденко је живио у старој и рушевној кући са супругом и четворо дјеце, од којих најстарије има 23, а најмлађе има свега пола године. Уз помоћ наше суграђанке Зоре Видовић, али и српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, Општине Србац и других донатора успјели смо и овој породици ријешити најважније животно питање - истакао је Тодоровић.

Донације за Стојковиће

Донатори који желе да помогну завршетак изградње куће за породицу Стојковић могу то учинити давањем прилога у црквама лепеничке парохије. Новац је могуће донирати и уплатом на жиро рачун који је отворен у Сбербанци на број: 567 353 5000 350 292 на име Драган Стојковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана