Нови пречистач за мирнији сан Српчана

Дејан Јовичић
Нови пречистач за мирнији сан Српчана

СРБАЦ - Мјештани србачког насеља Повелич ускоро ће мирније спавати јер би до краја године требало да буде завршена изградња најсавременијег постројења за пречишћавање отпадних вода које ће задовољавати свјетске еколошке стандарде.

Захваљујући овој инвестицији муке становника овог дијела општине постаће прошлост, јер ће спријечити загађење животне средине и елиминисати неугодне мирисе у околини фабрике “Перутнина Птуј С” који су присутни дуги низ година.

Вриједност инвестиције износи око два милиона КМ, а инвеститор је украјински холдинг МХП, који је прошле године преузео власништво у србачкој компанији.

- Основна намјера нам је да вода након прераде буде биолошки задовољавајућа а њена пХ вриједност биће строго контролисана. Процес ће се одвијати на начин да ће се након механичког, а потом и хемијског дијела пречишћавања издвајати грубље материје, масноћа, протеини и остале честице које настају у производном процесу у клаоници, да би на крају добили потпуно чисту воду - рекао је вођа тима за инвестиције у “Перутнини” Јосеф Сулема.

У кругу постројења изграђен је и нови базен, поред четири постојећа, у којима ће се одвијати процеси пречишћавања.

- Капацитет пречистача је хиљаду кубних метара воде дневно, што је чак изнад нивоа наше производње. Самим тим осигурали смо могућност да додатно повећамо наше производне капацитете, што ћемо вјероватно и учинити - истакао је Сулема.

У тиму за инвестиције је и технолог Татјана Радонић Илић, која каже да ће у постројењу бити ангажован радник који ће контролисати додавање потребних хемикалија за одвајање отпадних материја, пХ вриједност воде и уопште цјелокупан процес пречишћавања.

- Очекујемо да ћемо сав посао завршити до краја године, што бисмо учинили и раније да нисмо имали бројних проблема због пандемије вируса корона, а због чега нам је каснила испорука опреме и сам процес изградње - рекла је она.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана