Нови почетак за 22 србачка борца

Дејан Јовичић
Foto: Д. Јовичић

СРБАЦ - Демобилисани борци из Српца, њих 22, више не стрепе за кров над главом захваљујући Фонду солидарности општинске Борачке организације који је у оквиру првог програма стамбеног збрињавања уложио око 53.000 КМ за изградњу и адаптацију њихових кућа.

Ријеч је о најугроженијим категоријама бораца који су годинама живјели у лошим животним условима а захваљујући помоћи републичких институција, донатора и њихових ратних колега, добили су прилику за нови почетак.

Предсједник Борачке организације општине Србац Горан Плотан рекао је да су петорица бораца добили нову кућу, а њих 17 грађевински материјал за санацију крова, опремање купатила, набавку столарије, електро и водоматеријала и друге радове.

- Прву акцију смо реализовали у 2020. години када смо нашем саборцу Славку Руднику из Срђевића уручили 4.289 КМ за изградњу нове куће а посљедњу смо окончали прије мјесец када смо демобилисаном борцу прве категорије Душану Станишљевићу донирали материјал у износу од 1.800 КМ за адаптацију - рекао је Плотан.

Прве године окончано је осам акција, прошле десет а ове године четири акције. Поред Славка Рудника, нове куће су добили Зоран Црномарковић из Разбоја Љевчанског, Фикрет Баконић из Кобаша, Остоја Балабан из Кукуља и Драго Мирјанић из Нове Веси.

Плотан каже да су основна средства прикупљена од чланарина које су плаћали чланови Борачке организације Србац у износу од шест КМ а помоћ је пружила и Влада РС, Кабинет предсједника Републике Српске, Борачка организација РС и Српска православна црква.

- Добили смо и бројне прилоге јавних предузећа и установа, привредника и појединаца, од којих су неки издвајали и по више хиљада марака. Посебно бих захвалио локалним мајсторима, комшијама и саборцима који су се укључили у изградњу и реновирање кућа добровољним радом - рекао је Плотан.

Према његовим ријечима, испуњен је зацртани циљ да у свакој мјесној борачкој организацији најмање један члан добије помоћ у рјешавању стамбеног статуса.

- Ово је био први програм овакве врсте и већ радимо на изради сљедећег програма и утврђивању нове ранг-листе корисника, што ћемо поново учинити на приједлог мјесних борачких организација. Фонд нема никаквих дуговања према добављачима јер ниједну акцију нисмо започели док нисмо обезбиједили потребна средства - истакао је Плотан.

Демобилисани борац прве категорије Драго Мирјанић каже да је пресрећан што је добио нови дом.

- Живио сам у трошној кући са оцем која је пропадала из дана у дан а нисмо имали новца за санацију. Већ је постало ризично у њој становати што су препознали у Борачкој организацији и помогли нам. Ми смо о свом трошку поставили темељ а они су финансирали све остало и немам довољно ријечи хвале за оно што су учинили - рекао је Мирјанић.

Некадашњем борцу Веселину Крагуљу из Кладара финансирана је набавка нове столарије у износу од 1.760 КМ.

- Успио сам самостално реновирати кров и доградити кућу, али нисам могао замијенити столарију која је била заиста дотрајала. Захваљујем свима који су помогли и показали да нисмо сами - рекао је Крагуљ.

Фонд солидарности је у прошлој години дозначио финансијску помоћ за прекривање крова и заједници етажних власника у Видовданској улици у Српцу, у којој живе породице погинулих бораца и ратни војни инвалиди.

Позив

Горан Плотан позива донаторе да и даљу уплаћују прилоге и помогну рад Фонда солидарности како би што прије почели са другим програмом стамбеног збрињавања бораца.

Средства се могу уплатити на жиро-рачун: Борачка организација општине Србац-Фонд солидарности: 567-353-27000041-19.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана