Нови Град: Приказан филм “Учитељ у ланцима”

Срна
Нови Град: Приказан филм “Учитељ у ланцима”

НОВИ ГРАД - У амфитеатру Културно-образовног центра у Новом Граду вечерас је приказан документарно-играни филм “Учитељ у ланцима”, посвећен српском учитељу и учеснику Сарајевског атентата Вељку Чубриловићу.

Аутор филма, рађеног двије године, Милан Пилиповић рекао је да су то био тежак и одговоран задатак.

“Било је потребно доста времена, знања историјских факата и много вјештина да би се гледаоцима приближило то вријеме, прије 100 година”, истакао је Пилиповић.

Он је навео да је ово друга пројекција филма о Вељку Чубриловићу, који је из Градишке.

“Његова породица је била веома знаменита, мијењала је ток историје, науке и времена. Зато смо сматрали да овим филмом, ми у његовом родном крају урадимо неки корак више”, додао је Пилиповић.

Сценариста документарног дијела филма је кустос-историчар Завичајног музеја у Градишци Бојан Вујчић, а сценариста играног дијела филма је глумац Градског позоришта Градишка Драшко Видовић.

Видовић је рекао да је задовољан урађеним и нада се да ће документарно-играни филм оправдати очекивања.

“Сценарио је рађен на основу историјских података које је уступио Завичајни музеј Градишка”, навео је Видовић.

Директор Културно-образовног центра у Новом Граду Дражен Бабић рекао је да је ово била прва пројекција након шест мјесеци паузе због пандемије вируса корона.

“Ово је резултат наше добре сарадње са Завичајним музејом Градишка. Имамо изузетно добру сарадњу са свим културним установама из Градишке”, додао је Бабић.

Бесплатне улазнице за пројекцију филма грађани су преузмали раније с обзиром да је број мјеста био ограничен како би биле испоштоване епидемиолошке препоруке.

Филм је снимљен у продукцији Завичајног музеја и уз подршку градске управе Градишка.

Премијера је била у Градишци као је пројекат у оквиру којег је у овој локалној заједници 21. септембра отворен Трг Чубриловића.

Учитељ Вељко Чубриловић, један од атентатора 28. јуна 1914. на аустроугарског престолонасљедника надвојводу Франца Фердинанда, објешен је у Сарајеву 3. фебруара 1915. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана