Нови Град: Обиљежен дан сјећања на погинуле борце ослободилачких ратова

Srna
Нови Град: Обиљежен дан сјећања на погинуле борце ослободилачких ратова

НОВИ ГРАД - Представници општине Нови Град, Општинске борачке организације, Организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила, СУБНОР-а и Комисије за његовање традиције ослободилачких ратова у овој општини данас су положили вијенце и прислужили свијеће код спомен-обиљежја српским борцима погинулим у 20. вијеку у Доњем Водичеву код Новог Града.

Предсједник општинске Комисије за његовање традиције ослободичких ратова Александар Јанковић рекао је да је општина Нови Град утврдила 3. јул као Дан сјећања на погинуле борце ослободилачких ратова српског народа у 20. вијеку.

Предсједник СУБНОР-а Нови Град Драго Тодић рекао је да је у селима Доње и Горње Водичево и Добрљин у протеклим ратовима страдало око 50 одсто становника.

"Према подацим СУБНОР-а у ова три села било је 1.018 жртава фашистичког терора, погинула су 154 партизана и 23 борца Војске Републике Српске односно укупно око 1.200 српских жртава, јер имамо податке да је страдало око 20 солунских добровољаца али прецизни подаци вјероватно неће бити никад познати", рекао је он.

Према његовим ријечима, постоје подаци о 256 солунских добровољаца из ове општине, а тачан број вјероватно неће бити познат.

Он каже да су најпрецизнији подаци за страдале у НОР-у, 7.000 страдалих, 2.000 војника и 5.000 цивила, док је у протеклом рату је погинуло 338 бораца Војске Републике Српске.

Тодић каже да је српски народ у овим селима и цијелој општини поднио велике жртве као погранично мјесто на којем су се сукобљавале цивилизације. /крај/зос/мир/фото

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана