Нови дом најљепши рођендански поклон за Милоша Ожега из србачког села Кукуље

Дејан Јовичић
Нови дом најљепши рођендански поклон за Милоша Ожега из србачког села Кукуље
Нови дом најљепши рођендански поклон за Милоша Ожега из србачког села Кукуље

Србац - Милош Ожег, пољопривредни техничар из Кукуља код Српца, пјесник и романтичар којег познаје готово цијела лијевчанска равница, добиће најљепши поклон за 44. рођендан који ће прославити у новембру јер ће до тада уселити у нову кућу коју ишчекује скоро читав живот.

Овај доброћудни човјек кога недаће прате од рођења замијениће тако своју трошну кућу стару више од вијека, у којој нема ни купатила, а кров који прокишњава озбиљно му је нарушио здравље.

Нови дом Милош ће добити захваљујући помоћи добрих људи из села и Савјета мјесне заједнице са предсједником Радојицом Видовићем на челу, одборником у Скупштини општине, који се највише заложио да ова хуманитарна акција уроди плодом. 

- Када смо покренули акцију, нема мајстора из села који се није јавио да учествује у изградњи. Темељ смо већ урадили а ових дана почињемо са зидањем. Кућа би требало да буде покривена у року од мјесец-два а већ нам се јавио и донатор Весо Стојковић из Њемачке, поријеклом из Српца, који је спреман да учествује у опремању куће - рекао је Видовић.

Он је нагласио да је власник грађевинског предузећа “Хидрокоп” из Бањалуке Радослав Бабић, који је поријеклом из сусједног села Разбој, обезбиједио грађевински материјал за Милошев нови дом.

- Кућа, површине близу 40 квадратних метара, имаће све што је потребно за нормалан живот, дневни боравак, собу и купатило. Милош је то по свему заслужио, јер иза себе има тежак живот. Он није крив због тога већ му је то једноставно судбина тако наметнула - каже Видовић.

Милошеви родитељи су умрли, а у селу нема најближих сродника. Нема ни посао, због чега крпи крај с крајем а здравствени проблеми га прате цијели живот, због чега је до сада имао три операције.

Завршио је Пољопривредну школу у Бањалуци и уписао Пољопривредни факултет, али је након неколико положених испита одустао јер није имао од чега да се школује.

- Не стидим се да кажем да је новац био једна од главних препрека у мом животу. Није имао ко да ме школује а искрено, нисам имао ни довољно концентрације за учење након смрти родитеља. Преживљавам од социјалних примања у износу од 120 КМ а узгајам пилиће и производим пилећа јаја и месо и садим башту иза куће, па од тога преживљавам - каже Милош.

Утјеху у невољама пронашао је у поезији коју пише још од малих ногу. Када му је најтеже, узме папир и оловку и своју тугу и бол преточи у стихове који и најтврђима понекад сломе срце. Писао је о свом Лијевчу, људима и обичајима, неузвраћеним љубавима и срећнијем животу који још није досањао.

- Риме ми дају снагу да преживим ову несрећу и то је за мене највећи лијек. Некада склапам стихове до дубоко у ноћ јер не могу да заспим, а по неком неписаном правилу тада и дође највећа инспирација. Волио бих да добијем посао у којем ћу искористити своје образовање, али док се то не деси, увијек имам своју поезију, али и вјеру која ме је такође одржала - истиче Милош.

Захвалан је добрим људима који су му омогућили да добије услове достојне за живот и усели у нови дом прије надолазеће зиме.

 

Акција

Акција прикупљања средстава за завршетак изградње куће Милошу Ожегу и даље траје.

Сви заинтересовани који желе да помогну могу се јавити предсједнику Савјета мјесне заједнице Кукуље Радојици Видовићу на број телефона 065/518-071.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана