Нови дом најљепши рођендански поклон за Милоша Ожега из србачког села Кукуље

Дејан Јовичић
Нови дом најљепши рођендански поклон за Милоша Ожега из србачког села Кукуље

Србац - Милош Ожег, пољопривредни техничар из Кукуља код Српца, пјесник и романтичар којег познаје готово цијела лијевчанска равница, добиће најљепши поклон за 44. рођендан који ће прославити у новембру јер ће до тада уселити у нову кућу коју ишчекује скоро читав живот.

Овај доброћудни човјек кога недаће прате од рођења замијениће тако своју трошну кућу стару више од вијека, у којој нема ни купатила, а кров који прокишњава озбиљно му је нарушио здравље.

Нови дом Милош ће добити захваљујући помоћи добрих људи из села и Савјета мјесне заједнице са предсједником Радојицом Видовићем на челу, одборником у Скупштини општине, који се највише заложио да ова хуманитарна акција уроди плодом. 

- Када смо покренули акцију, нема мајстора из села који се није јавио да учествује у изградњи. Темељ смо већ урадили а ових дана почињемо са зидањем. Кућа би требало да буде покривена у року од мјесец-два а већ нам се јавио и донатор Весо Стојковић из Њемачке, поријеклом из Српца, који је спреман да учествује у опремању куће - рекао је Видовић.

Он је нагласио да је власник грађевинског предузећа “Хидрокоп” из Бањалуке Радослав Бабић, који је поријеклом из сусједног села Разбој, обезбиједио грађевински материјал за Милошев нови дом.

- Кућа, површине близу 40 квадратних метара, имаће све што је потребно за нормалан живот, дневни боравак, собу и купатило. Милош је то по свему заслужио, јер иза себе има тежак живот. Он није крив због тога већ му је то једноставно судбина тако наметнула - каже Видовић.

Милошеви родитељи су умрли, а у селу нема најближих сродника. Нема ни посао, због чега крпи крај с крајем а здравствени проблеми га прате цијели живот, због чега је до сада имао три операције.

Завршио је Пољопривредну школу у Бањалуци и уписао Пољопривредни факултет, али је након неколико положених испита одустао јер није имао од чега да се школује.

- Не стидим се да кажем да је новац био једна од главних препрека у мом животу. Није имао ко да ме школује а искрено, нисам имао ни довољно концентрације за учење након смрти родитеља. Преживљавам од социјалних примања у износу од 120 КМ а узгајам пилиће и производим пилећа јаја и месо и садим башту иза куће, па од тога преживљавам - каже Милош.

Утјеху у невољама пронашао је у поезији коју пише још од малих ногу. Када му је најтеже, узме папир и оловку и своју тугу и бол преточи у стихове који и најтврђима понекад сломе срце. Писао је о свом Лијевчу, људима и обичајима, неузвраћеним љубавима и срећнијем животу који још није досањао.

- Риме ми дају снагу да преживим ову несрећу и то је за мене највећи лијек. Некада склапам стихове до дубоко у ноћ јер не могу да заспим, а по неком неписаном правилу тада и дође највећа инспирација. Волио бих да добијем посао у којем ћу искористити своје образовање, али док се то не деси, увијек имам своју поезију, али и вјеру која ме је такође одржала - истиче Милош.

Захвалан је добрим људима који су му омогућили да добије услове достојне за живот и усели у нови дом прије надолазеће зиме.

 

Акција

Акција прикупљања средстава за завршетак изградње куће Милошу Ожегу и даље траје.

Сви заинтересовани који желе да помогну могу се јавити предсједнику Савјета мјесне заједнице Кукуље Радојици Видовићу на број телефона 065/518-071.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана