Нове методе лијечења спас за пацијенте у Семберији

Љиљана Алексић
Нове методе лијечења спас за пацијенте у Семберији

БИЈЕЉИНА - Медицински тим у бијељинској болници “Свети врачеви” свакодневно усваја нове процедуре и технике лапароскопске хирургије, а упоредо са непрестаном борбом против вируса корона љекари у тој здравственој установи у посљедње вријеме започели су са операцијама тумора на дебелом цријеву, као и нове интервенције из области урологије и офталмологије.

Установа има и нов лапароскопски стуб, један од најбољих у региону, што у великој мјери олакшава оперативне захвате, а бијељински хирурзи недавно су почели са операцијом препонске киле по савременој ТЕП методи.

- То је једна од најчешћих дијагноза код мушкараца и једна од најчешћих операција код нас и у свијету. Захват новом методом носи бројне бенефите за пацијента јер операција траје од пола сата до сат, а он истог дана може да се креће. Такође, нама хирурзима у односу на отворену или класичну методу омогућава другачији приступ - рекао је специјалиста опште хирургије у болници “Свети врачеви” Милан Тодоровић, који је након помоћи колега из Србије самостално почео да ради те операције.

У овој болници у посљедње вријеме уведено је још нових оперативних интервенција, а офталмолози су почели са операцијама ултразвучне катаракте најсавременијом свјетском методом (ФАКО) или ласерске операције очију.

- Успјех је много већи јер смо нове процедуре покренули у вријеме пандемије. Офталмолози бијељинске болнице од сада су самостални у лијечењу катаракте, најсавременијом ласерском методом. Пацијенти више не морају да одлазе у друге градове ради те операције него ту услугу могу да добију у нашој установи - рекао је директор ЈЗУ Болница “Свети врачеви” Златко Максимовић и додао да је увођењем нових процедура у лијечењу болести ока бијељинска болница рад офталмолошког одјељења подигла на највиши ниво.

Осим тога, истиче Максимовић, знатно је унапријеђен дијагностички рад у тој области, а посебно се издваја оптичка кохерентна томографија (ОЦТ), која омогућава слојевито снимање структура ока и рано откривање бројних офталмолошких болести.

Према ријечима Максимовића, набављен је и ЏАГ ласер, који посједују само поједине клинике, а на челу тима који изводи ове операције је млади бијељински офталмолог, начелница одјељења Далиборка Јешурић.

- Имамо млад и мотивисан тим који стиче нова знања и вјештине. Није нам само циљ ширење спектра услуга, него свакодневно побољшање њиховог квалитета. На операцију катаракте се не чека дуго, а пацијенти се послије ње веома брзо враћају редовним активностима - изјавила је Јешурићева.

У бијељинској болници почели су и са операцијама простате. Уз асистенцију уролога из ове здравствене установе, начелник Европског центра за простату у Инзбруку, уролог Јасмин Бектић, обавио је ове три операције простате у Бијељини. Сарадња ће бити настављена и у наредном периоду, а план је да у Бијељини у наредном периоду буде отворен и регионални центар за простату.

- Карцином простате један је од честих карцинома код мушкараца. Сада су операције подигнуте на виши ниво јер у Европи не постоји бољи центар од Инзбрука, а професор Бектић иза себе има више од 2.000 урађених операција. Карциноми простате су узнапредовали и нема много уролога који се тиме баве. Новим начином оперисања чува се неуромускулаторни сплет, што пацијентима омогућава да очувају потенцију и контролу мокрења. Срећни смо што можемо да учимо од најбољих - каже специјалиста урологије у ЈЗУ Болница “Свети врачеви” Душко Милићевић.

Ангио сала

Ангио сала у бијељинској болници почела је са 24-часовним радом. Сви пацијенти са акутним инфарктом миокарда са подручја бијељинске и зворничке регије збрињавају се у Болници “Свети врачеви”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана