Нове куће за мирнији сан за борачке породице и поплављена домаћинства у Српцу

Дејан Јовичић
Нове куће за мирнији сан за борачке породице и поплављена домаћинства у Српцу

СРБАЦ - Сигурнији кров над главом и бољу животну перспективу добило је још неколико борачких породица и поплављених домаћинстава, који се налазе у стању социјалних потреба, кроз пројекте Фонда солидарности Борачке организације Србац и УНДП БиХ.

Један од њих је Драго Мирјанић из Нове Веси, демобилисани борац прве категорије, коме је ових дана испоручен грађевински материјал у вриједности од 5.000 КМ за изградњу новог дома.

Породица Мирјанић већ је поставила темељ за кућу о свом трошку, али за наставак радова нису имали довољно новца. Захваљујући Фонду солидарности, пружена им је нова животна шанса.

- Боравим са оцем Славком у неусловној кући, која је подигнута прије 40 година. Ово за нас много значи, јер ћемо у новој кући, са квалитетним кровом, имати собу, кухињу, купатило и оставу, што је за нас сасвим довољно. Када се све заврши, планирам то прославити са ратним друговима - каже 52-годишњи Драго.

Грађевински материјал недавно је уручен и Остоји Балабану из Кукуља, као и Фикрету Бакоњићу из Кобаша, чија кућа се већ почела градити. Представници фонда посјетили су и борца Зорана Илића из Корова, коме су испоручили материјал за опремање и уређење поткровља и купатила, док су борцу Веселину Крагуљу из Кладара поклонили нову столарију.

Акција за стамбено збрињавање бораца почела је почетком прошле године по оснивању Фонда солидарности, након чега су мјесне борачке организације предложиле 22 борца који су живјели у дотрајалим кућама у тешкој материјалној ситуацији.

Предсједник Борачке организације Србац Горан Плотан каже да су већ прве године подигнуте двије нове и реновирано шест кућа.

- Ове године у плану је да буду изграђене три нове и санирано 11 постојећих кућа, а вриједност радова биће готово двоструко већа него у прошлој години - рекао је Плотан. Подршку фонду нарочито су пружили чланови Борачке организације путем чланарина, општина Србац, предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, Министарство финансија, Борачка организација РС и више привредника и физичких лица.

Нови дом коначно је добио и Драгољуб Сивац из Разбоја Љевчанског, седам година након што су му катастрофалне поплаве уништиле породичну кућу која је у потпуности постала неусловна за становање. Имајући у виду да живи сам, без редовних новчаних примања, није имао средстава да реновира стару кућу па је протеклих година боравио у помоћном објекту, који је служио као штала, гдје је адаптирао једну просторију.

Кроз Програм опоравка од поплава, који реализује УНДП БиХ са општином Србац, окончани су радови на изградњи нове куће, површине 39 квадратних метара, а ових дана организована је и примопредаја кључева.

- Било је тешко свих ових година, напатио сам се, али уз помоћ добрих људи коначно сам свој на своме. Тешко је живјети сам, без најближих сродника, а уз то нисам ни запослен. Али сад сам се скућио па ће све бити лакше - каже Драгољуб, који до почетка овог пројекта није имао ни личну карту.

Његова кућа смјештена је поред куће демобилисаног борца Зорана Црномарковића, који је такође добио нови дом уз помоћ Фонда солидарности Борачке организације Србац.

Кућа за Славка Рудника

Прва кућа која је изграђена прошле године уз помоћ Фонда солидарности, за Славка Рудника из Горњих Срђевића, до краја љета ће бити спремна за усељење. Завршени су радови на довођењу струје и воде, а ових дана је стигла и столарија коју је поклонио Славков комшија Остоја Нуждић, који живи и ради у Аустрији. Наредних седмица, уз помоћ донатора, биће опремљене све просторије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана