Нова шанса за кров над главом за младе брачне парове у Добоју

Александар Стојановић
Нова шанса за кров над главом за младе брачне парове у Добоју

ДОБОЈ - Млади брачни парови у Добоју имају нову шансу да лакше дођу до крова над главом захваљујући трећем јавном позиву за суфинансирање куповине укупно 100 станова на подручју града, који је објављен у петак.

Како је прецизирано у позиву, који остаје отворен 30 дана од дана објављивања, суфинансирање подразумијева два модела. Према првом моделу Градска управа финансира 49 одсто, а супружници 51 одсто вриједности стамбене јединице, у случају да они бирају стан.

Према другом моделу, град финансира 70 одсто вриједности, а супружници 30 одсто, али немају право избора стана, односно избор се обавља за 12 расположивих стамбених јединица изабраних јавним позивима.

Како је наведено у конкурсу, стан од 40 до 75 метара квадратних мора да буде новоизграђен и да се налази на подручју града Добоја, а максимална цијена стамбене јединице по метру квадратном је до 1.600 КМ са ПДВ-ом. Право на суфинансирање имају брачни парови који су држављани Републике Српске/БиХ, млађи од 30 и старији од 18 година, а да су закључили брак послије 11. септембра 2019. године.

- Бар један од супружника треба да има пребивалиште на подручју Добоја у непрекидном трајању од најмање три године од дана пријаве на јавни конкурс. Ниједан од супружника не смије бити власник/сувласник непокретности на подручју БиХ, нити да је прометовао непокретност у посљедње три године од дана пријаве на јавни конкурс - наведено је у позиву.

Супружници треба да имају намјеру остварења сталног боравка на подручју Добоја у периоду од најмање 20 година од дана закључења уговора, односно, у том периоду имају обавезу да периодично доказују боравак у стану који не могу продати, нити издати у закуп.

Градоначелник Добоја Борис Јеринић казао је за “Глас Српске” да су у прва два позива додијељени станови за 20 брачних парова и да се очекује да ће овог пута тај број бити већи, јер је у оптицају више стамбених јединица.

- Упркос посљедицама епидемије вируса корона на буџет града, овај пројекат остаје наш приоритет и настављамо са његовом реализацијом. На овај начин желимо да повећамо наталитет и задржимо младе у нашем граду и Републици Српској. Интересовање је велико и можемо рећи да се први резултати већ осјете, јер имамо већи број вјенчаних посљедњих мјесеци - истакао је Јеринић.

Додао је да ће Скупштина града Добоја у наредном периоду донијети одлуку према којој ће стан који је суфинансирао град прећи у трајно власништво парова који добију треће дијете.

- Они ће у том случају моћи да продају станове, приходују одређен износ да би могли да уложе у веће станове за своје породице - нагласио је Јеринић.

Листа

Пријаве на јавни позив са документацијом могу се доставити на адресу града Добој, односно Радног тијела за суфинансирање средстава за куповину 100 станова у сврху подстицања младих брачних парова на подручју града Добоја. Комисија ће оцијенити комплетност пријава и утврдити листу кандидата који испуњавају услове јавног позива, а одлуку о утврђивању листе кандидата донијеће градоначелник.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана