Нотари да иду у пензију са највише 68 година

Срна
Foto: Срна

БАЊАЛУКА- Нотарска комора Републике Српске предлаже да горња старосна граница за одлазак нотара у пензију буде 68 година, рекла је предсједник ове коморе Слава Ивелић током стручне расправу о Нацрту закона о нотарској служби у Републици Српској.

Она је током стручне расправе о овом нацрту закона, коју је данас организовао Законодавни одбор Народне скупштине Републике Српске, сугерисала је да се у тексту закона користи један од термина "пословна тајна" и "службена тајна", а не оба.

Примједбе Адвокатске коморе на предложени Нацрт закона изнио је адвокат Далибор Пејаковић, који је предлажио укидање института обавезне нотарске обраде, наводећи да Адвокатска комора сматра да би се тиме укинуо монопол на закључивања уговора.

Предсједник Законодавног одбора Душица Шолаја предложила је да се измијени члан 147 Нацрта закона и да умјесто осмог дана од дана објављивања у "Службеном гласнику", закон ступи на снагу даном доношења, саопштено је из Народне скупштине Републике Српске.

Она је позвала учеснике стручне расправе о Нацрту закона о нотарској служби Републике Српске да све сугестије и приједлоге у писаној форми доставе Законодавном одбору Народне скупштине.

Образлажући учесницима стручне расправе Нацрт закона, предсједник Радне групе Дарко Радић рекао је да је Закон о нотарима усвојен 2004. године, да је мијењан 11 пута и да је било неколико инцијатива за оцјену његове уставности од којих су неке уважене, због чега је превладало мишљење да је вријеме за доношење новог законског рјешења.

Радић је образложио неке од одредаба новог закона, попут оне која се односи на то да сједиште нотара може бити отворено у свакој локалној самоуправи.

Он је нагласио да је новим законским рјешењем измијењен и поступак избора помоћника нотара који је препуштен Нотарској комори, као и њихових овлашћења, затим критеријуми за избор нотара и правила њиховог пословања, те питања правне сигурности грађана при сачињавању нотарских исправа.

Радић је рекао да су побољшане одредбе које се тичу организације и надлежности Нотарске коморе, а старосна граница за престанак службе нотара помјерена је са 65 на 67 година.

"У односу на важећи Закон, допуњене су одредбе у вези са поступком нотарске обраде исправе код располагања имовине стечене радом супружника у заједници како би се додатно заштила имовина стечена у тој заједници", рекао је он.

Радић је истакао да је с циљем побољшања правне сигурности у члану 59 прописано да ће нотар по службеној дужности, одмах након закључења правног посла чији је предмет преношење или стицање власништва или других стварних права на непокретностима поднијети захтјев за упис у јавне евиденције ради спровођења закљученог правног посла.

У стручној расправи учестововала је и народни посланик Наташа Радуловић.

У расправи су учествовали представници предлагача закона - Министарства правде, Радне групе која је радила на изради закона, те Нотарске и Адвокатске коморе, Правобранилаштва Српске, Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове, као и представници судова и Привредне коморе Српске, наводи се у саопштењу из Народне скупштине.

Стручна расправа одржана је по закључку Народне скупштине која је на 14. редовној сједници, одржаној 11. фебруара, одлучила да Нацрт закона о нотарској служби Републике Српске буде упућен у стручну расправу која ће се провести у року од 30 дана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана