Њемачки поштари одушевљени Српском

Душан Репија
Њемачки поштари одушевљени Српском

БАЊАЛУКА - Фудбал као најважнија споредна ствар на свијету спојио је запослене у “Поштама Српске” и њихове колеге по професији из Њемачке, а гости из ове земље, који су претходна четири дана боравили у Бањалуци, одушевљени су свиме што су доживјели и видјели.

Осим што се брину да се поштански саобраћај одвија без застоја, заједничка им је и љубав према фудбалу, па су тако дошли на позив Бањалучана да одиграју ревијални меч. То је био само повод, а оно чувено “треће полувријеме” било је много важније и занимљивије. Нијемци нису крили одушевљење пријемом. Бивши радник “Пошта Српске” на привременом раду у Залсгитеру Мирослав Зорић каже да је то био и основни циљ.

- Драго ми је што смо им разбили предрасуде о Републици Српској. Сигуран сам да нама који смо сваки дан с њима више никада неће постављати нека питања која су нама била помало смијешна, те да ће радним колегама и пријатељима причати о незаборавним данима проведеним у Бањалуци - рекао је Зорић.

У град у којем је радио 12 година довео је девет Нијемаца и једног момка из Србије.

- Стварно нам је било прелијепо. Знао сам да ­ће бити тако, али сам имао утисак да су они помало сумњичави. Ипак, од тренутка када смо слетјели на аеродром у Маховљанима, све је било савршено - нагласио је Зорић.

За дочек и организацију био је задужен некадашњи капитен Рукометног клуба Борац Горан Малић, који се са својим колегама из “Пошта Српске” и управе овог предузећа потрудио да гости буду дочекани како доликује.

- Показали смо им све што је лијепо у нашем граду, а посебно су им се свидјели тврђава Кастел и наша јела. Посјетили су, наравно, и мој Борац. Неки су и знали да је то бивши првак Европе, а врло пажљиво су слушали историјат и приче о шампионским генерацијама. Овом приликом бих захвалио људима у РК Борац, али и ФК Борац који су примили наше пријатеље и поклонили им клупске мајице и сувенире - рекао је Малић.

Како је први сусрет прошао више него добро, Нијемци су већ узвратили позив па су све прилике да ће дружења постати традиционална.

- Већ у априлу или мају 2023. године бићемо њихови гости. Драго ми је што смо у јако кратком року успјели да организујемо све на највишем нивоу уз подршку матичног предузећа и да су наше колеге по професији задовољне отишле кућама. И ми и они смо богатији за ново искуство и познанства која ћемо наставити да његујемо у будућности - рекао је члан екипе “Поште Српске” Дарко Малешевић.

Без попуста на терену

Иако резултат није био у првом плану, остаће записано да су премијерни меч поштара Српске и Њемачке добили домаћини који су славили са 3:0. Два гола је постигао Дарко Малешевић, а један Горан Малић.

- Они имају свој клуб који се такмичи у ветеранској лиги Њемачке и раде врло озбиљно. Ипак, и ми смо увијек у тренингу, па иако смо се потрудили да их дочекамо на најбољи начин, на терену није било попуштања - нагласио је Малић.

Интересантно, ово је била премијерна утакмица на новом терену ОФК Спартак, а Малић је захвалио челницима овог клуба као и свима који су на било који начин помогли организацију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана