Нинослава Бјелогрлић, мајка Ице Лавице, након повратка из Париза поручила: Храбрим корацима настављамо даље

Милијана Латиновић
Нинослава Бјелогрлић, мајка Ице Лавице, након повратка из Париза поручила: Храбрим корацима настављамо даље

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Храбра дјевојчица из Источног Сарајева Ивана Бјелогрлић, иза које је десет мјесеци лавовске борбе за оздрављење у француској клиници “Густав Роси”, вратила се кући са осмијехом, побиједивши опаку болест.

Ивани је 2018. године дијагностикован тумор на бубрегу. Храбро је прошла терапије у Универзитетском клиничком центру (УКЦ) РС, те операцију у Београду, али се болест, нажалост, крајем прошле године проширила на плућа и јетру. Тада је кренула борба њене породице и пријатеља да Ивана оде на лијечење у клинику у Париз, једну од најбољих када је ријеч о дјечијој онкологији. Фонд солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству “Душа дјеце” финансирао је њено десетомјесечно лијечење у Паризу, а бројни пријатељи породице Бјелогрлић и хуманисти широм Српске сакупили су новац да помогну у свему осталом што им буде потребно. Ивана и њени родитељи су након велике битке у недјељу стигли кући у Источно Сарајево, срећни и узбуђени, али и подједнако опрезни јер су пред овом четворогодишњом дјевојчицом контроле на свака три мјесеца. Иванина мајка Нинослава Бјелогрлић рекла је за “Глас Српске” да је њена кћерка сада добро.

- У клиници “Густав Роси” рекли су нам да је тумор агресиван и да ће терапија бити тешка, те да ћемо ићи корак по корак. Тако је и било. Послије прве двије терапије почеле су се повлачити промјене на јетри и плућима, што је био позитиван знак љекарима да иду у добром правцу. Након тога услиједио је и оперативни захват, те опоравак, који је за мене био трауматичан. Она је пет дана била на респиратору. Ни сада не могу да вјерујем како је то све издржала. Услиједила је хемотерапија, боравак у стерилним собама и све потешкоће које је то носило са собом, али прошло је - испричала је Нинослава.

Додала је да је лијечење протицало добро, те да су љекари сматрали да је неопходно зрачење плућа, што је Ивана такође лавовски издржала.

- У наредне двије године контроле ће бити веома честе, видјећемо да ли ћемо моћи на контроле у Париз, с обзиром на пандемију, а потребно је да Ивана буде потпуно чиста пет година да бисмо рекли да је излијечена. Зато морамо бити опрезни - рекла је Нинослава, захваливши Фонду солидарности и људима добре воље који су увијек били уз њену породицу.

У тренутку нашег разговора Ица Лавица, како су је прозвали породица, кумови и пријатељи, у својој соби, међу најдражим играчкама, чекала је баку са великим узбуђењем и радошћу јер је напокон у свом дому.

Директорица Фонда солидарности Јасминка Вучковић рекла је за “Глас Српске” да је вијест о Иванином повратку обрадовала све у Фонду.

- Добили смо лијепу вијест да се наша Ивана вратила и да су резултати досадашњег лијечења веома добри и да су прогнозе добре. Ивана је велики херој, иза ње је веома тежак пут. Све што су прошли она и њена породица и у најнормалнијим условима је веома стресно, а камоли када уз све то имате и пандемију вируса корона. Како су смирено чекали позитивне резултате и сада када је све добро, треба да иду корак по корак, стрпљиво до коначне побједе - казала је Вучковићева, изразивши наду да ће упознати храбру Ицу Лавицу. Она је додала да је Фонд солидарности уз Ивану за све што буде потребно.

Солидарност

Нинослава Бјелогрлић је рекла да је захваљујући хуманитарној акцији коју су покренули њихови пријатељи сакупљен новац како би имали довољно за све трошкове који су им потребни.

- Тај новац готово да нисмо ни трошили, јер је Фонд солидарности финансирао лијечење. Нажалост, док смо били на клиници видјела сам да је много обољеле дјеце са овог подручја, тако да смо супруг и ја одлучили да све што нам буде требало за контроле плаћамо новцем сакупљеним у акцији, а да у Фонду остане средстава и за друге малишане - казала је Нинослава.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана