Ни трага од старог сјаја туристичког центра Борике

Сретен Митровић
Ни трага од старог сјаја туристичког центра Борике

РОГАТИЦА - Борике, око којих су се некада вртјела сва туристичка збивања у општини Рогатица, данас су опустјеле, а садржаји препуштени зубу времена, које их немилосрдно уништава.

Због чак три лоше приватизације “Агрокомбината”, који је био један од носилаца привреде у општини, затворен је хотел “Борике”, што је довело до ерозије туризма у овом планинском мјесту, али и цијелој општини.

Није помогла ни реконструкција старе основне школе, у чијем се приземљу налазе двије вишенамјенске сале, а на спрату шест соба са могућношћу постављања више кревета за одмор и спавање и у чијој су непосредној околини терени за све врсте малих спортова.

Уз престанак рада хотела, који је отворен давне 1974. године, укинут је и једини стогодишњак у привреди општине - чувена ергела коња босанско-брске и арапске пасмине. Од некад блиставог сјаја, Борике су дошле до ништавила, самују и чамују, казују мјештани.

С тим се слаже и директор Туристичке организације општине Предраг Ујић, који каже да су Борике биле центар одакле је све почињало у области туризма.

Са Борика се могао лако организовати излет у Стари Брод, на Црквине, Жепу и Слап, па и Вишеград и посјету тамошњим знаменитостима. Из Рогатице је то све теже.

Због тога, наглашава Ујић, недостају нам Борике и тамошњи смјештајни и угоститељски капацитети у којима се некада тражила карта више за зимске празнике, док су се љети унапријед морали резервисати капацитети за организовање школе у природи ученика из Српске и региона. Долазили су ту и планинари и бројне екипе спортиста на љетне и зимске припреме.

Како тренутно ствари стоје, Борикама се и даље не пише добро. Хотел зјапи празан, а реконструисани објекат бивше основне школе у порти цркве Светих апостола Петра и Павла оживи само два-три августовска дана уз Илиндански сабор.

Задружни дом

Да лоша кретања на Борикама немају краја, показује и овдашњи задружни дом. Урушен је кров изнад бивше сале у којој су се одржавали бројни омладински скупови, културне и друге манифестације, али и која је, кад затреба, служила за лагеровање разних артикала, попут стрних жита након жетве, кромпира и других пољопривредних и шумских производа, а шта ће од објекта остати кад на прољеће оду познати борички сњегови, велико је питање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана