Невесиње: Почела реализација више значајних пројеката

Срна
Невесиње: Почела реализација више значајних пројеката

НЕВЕСИЊЕ – У општини Невесиње почела је реализација више значајних пројеката који се финансирају из помоћи Владе Србије, што је од великог значаја и за ову локалну заједницу и њене становнике, изјавио је начелник Миленко Авдаловић.

Влада Србије за помоћ Невесињу издвојиће три милиона евра, а у првој транши уплаћена је половина средстава.

“Што се тиче помоћи Владе Србије Невесињу, у првој транши смо добили три милиона КМ и ми смо већ распоредили та средства према пројектима које смо кандидовали Влади Србије. Реализација неких пројеката је већ почела, а остали почињу у наредних неколико седмица. Све јавне набавке су завршене”, рекао је Срни Авдаловић.

Из ових средстава ће, навео је, бити реализовани пројекти који се тичу друге фазе реконструкције Дома културе гдје су смјештене Музичка школа, Народна библиотека, Градска галерија и гдје ће бити и спомен-соба.

“Од средства Владе Србије за овај пројекат је издвојено 400.000 КМ, а комплетни радови ће бити већи од пола милиона, јер је грађевински материјал поскупио. Издвојићемо додатна средства из буџета да би се пројекат завршио на вријеме”, навео је начелник.

Из прве транше радиће се и градске саобраћајнице, као и саобраћајнице у приградским насељима Брежине и Лапчевине, али и сеоски путеви. Вриједност радова је 1.300.000 КМ.

“Завршен је тендер и за проширење вртића. За радове на проширењу простора за још једну групу дјеце обезбијеђено је 150.000 КМ. У том пројекту иде и санација мале основне школе, која је поклон Унеска и у доста лошем стању је, као и реконструкција зграде Гимназије”, рекао је Авдаловић.

Он очекује да ће наведени пројекти бити завршени ове јесени.

Авдаловић је напоменуо да је из прве транше средства од помоћи Србије, 500.000 КМ уплаћено за помоћ општинском буџету за покривање мањег дефицита и плаћање приспјелих обавеза, а 500.000 КМ намијењено је за подстицаје привреди.

“Ми смо готово половину тих средстава утрошили за стимулисање отварања текстилног погона у Невесињу. У новом текстилном комбинату жМразж са Пала већ су запослене 62 жене, а требало би да буде запослено до 150 радника”, истакао је Авдаловић.

Он је навео да постоји још најава за инвестиције у Невесиње, те да је општина направила правилник за стимулисање према којем ће свако отварање производног радног мјеста бити новчано подржано.

Авдаловић је навео да су и за другу траншу која треба стићи од Владе Србије кандидовани пројекти, а ради се о реконструкцији саобраћајница на градском подручју, али и у приградским насељима, са акцентом на избјегличка насеља Брежине и Лапчевине.

“Имамо и значајан пројекат израде канализације у приградским насељима Доња Шеховина-Шајбе и Миљевац. Тај пројекат је вриједан око 400.000 КМ. Надам се да ћемо дио средстава употријебити и за само градско језгро”, додао је начелник Невесиња.

Он је подсјетио да ће сва средства утрошити по упутствима које су добили и правдати владама Србије и Републике Српске.

Авдаловић је нагласио и да почиње пресвлачење магистралног пута Невесиње-Мостар новим слојем асфалта, до границе са Федерацијом БиХ, напоменувши да је било доста проблема око система јавних набавки, али је све ријешено и ових дана почињу радови које финансира Влада Републике Српске, односно “Путеви” у износу од око три милиона КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана