Невесиње обиљежило крсну славу општине и храма

Срна
Foto: Срна

НЕВЕСИЊЕ- Општина Невесиње и Саборни храм Вазнесења Господњег прославили су данас крсну славу Спасовдан, а Свету архијерејску литургију тим поводом служио је Његово преосвештенство владика захумско-херцеговачки и приморски Димитрије.

Након богослужења традиционална свечана литија прошла је градским улицама, а ломљење славског колача и славски обред обављени су у порти Саборног храма.

Владика Димитрије честитао је Невесињцима и Невесињу крсну славу, истичући да је дан вазнесења - дан свјетлости и радости.

"Нека сте сви благословени и да носите свјетлост Божију у срцу своме. Срце је то мјесто гдје се Бог открива човјеку. Спаситељ нас охрабрује, заповиједа нам и инспирише нас да се бавимо својим срцем. Да срце чистимо, освећујемо и да га припремамо за скинију сусрета са самим живим Богом", рекао је владика Димитрије.

Епископ Димитрије поручио је у бесједи да је видио свједочење како је дијете које је починило велику трагедију било усамљено и да га је то подсјетило на ријечи и живот блаженопочившег владике Атанасија који је сваком младом човјеку који је био замишљен и тужан посвећивао пажњу.

"Он је у Тврдошу о свакоме бринуо, а ми данас се некада не бринемо ни о сопственој дјеци. Ово је опомена да будемо пажљиви једни према другима. Да радимо на своме срцу и савјести да бисмо знали то да пренесемо својој дјеци. Можемо им дати образовање и богатство. Могу бити интелигентни, али то да буду људи, то им можемо пренијети само ако смо ми људи и ако се старамо о својој души и ако живимо како су наши преци живили", нагласио је владика Димитрије.

Владика Димитрије је напоменуо да су трагедије које су се догодиле у Београду и Младеновцу свима знак и опомена.

"Ово нам је опомена да се уозбиљимо и да живимо као људи Божији и народ Божији. Да имамо пажњу једни о другима. Прије свега смо запустили тај унутрашњи живот. Више се не бавимо срцем својим, а онда не знамо ни да васпитамо рођену дјецу, па од оног спољашњег, у шта улази и спољашње образовање и угодности овога свијета, не знамо ништа друго. Само то је остало, не бавимо се унутрашњим, не бавимо се о својој савјести, срцу, души, образу и онда то не умијемо да пренесемо нашој дјеци. Морамо бити пажљивији", напоменуо је владика Димитрије.

Начелник општине Невесиње Миленко Авдаловић рекао је, осврћући се на бесједу владике Димитрија, да је вријеме да брат стане уз брата, да се загрле ближњи и да је потребна међусобна помоћ и опроштај.

"Морају они који имају доста, дати ономе ко нема ништа. Позивам вас да будемо једни уз друге не само када се веселимо, већ и када нам је тешко", поручио је Авдаловић и захвалио свима који су дошли да увеличају славу.

Он је пренио присутнима поздраве предсједника Републике Српске Милорада Додика и српског члана и предсједавајуће Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић, као и премијера Републике Српске Радована Вишковића, те предсједника Србије Александра Вучића.

Адам Шукало, савјетник предсједника Србије Александра Вучића, који ће у његово име данас примити и признање које је Општина Невесиње додијелила Вучићу, рекао је да је Херцеговина била стуб опстанка, вјере и историје и бивствовања српског народа.

"Сваки пут када прођем кроз Херцеговину помислим да је Херцеговина кроз богату историју, традицију, част и образ и својом искреном молитвом сачувала наш народ, нашу државу и вјеру и та молитва се да осјетити и то осјети сваки Србин када се помиње Херцеговина", истакао је Шукало.

Шукало је пренио поздраве предсједника Србије Александра Вучића, који, како је навео, зна добро шта је Република Српска, шта је Херцеговина и шта је часна историја Невесиња.

Прослави Спасовдана присуствовали су посланик у Представничком дому парламента БиХ Мирослав Вујичић, посланици у Народној скупштини Републике Српске Илија Таминџија, Огњен Куљић и Милица Ијачић, начелник општине Гацко Огњен Милинковић, начелник општине Источни Мостар Божо Сјеран, замјеник градоначелника Требиња Дражен Бошковић, те бројни спортски колективи, ученици, гости и грађани.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана