Несвакидашњи гест бившег ученика ОШ “Свети Сава” у Бијељини: Из далеке Америке помаже обнову школе

Љиљана Алексић
Несвакидашњи гест бившег ученика ОШ “Свети Сава” у Бијељини: Из далеке Америке помаже обнову школе

БИЈЕЉИНА - Прве ђачке дане, научена слова и знање које је наставио да гради на другом континенту Бијељинац Брано Перковић није заборавио. Одлучио је да се на достојан начин одужи и помогне будућим генерацијама, те је својој бившој школи послао 15.000 америчких долара у жељи да помогне започето реновирање најстаријег школског објекта у Семберији.

Према ријечима директора Основне школе “Свети Сава” Ђорђа Мирковића, Брано, који данас живи у Сан Франциску, јавио се прије неколико мјесеци у жељи да да допринос обнови школе.

- Мене је тај позив позитивно изненадио и одушевио. Он је изразио спремност да донира школи 15.000 долара, а то није мали износ. Рекао сам му да је најпотребније да санирамо степениште у Анексу школе која је грађена 1902. године и да реновирамо ходнике јер малтер са зидова отпада и треба га наново урадити. Договорили смо се да он ангажује своје пријатеље из Бијељине који имају фирму и који ће то бесплатно урадити - каже Мирковић.

Истиче да се у холу школе тренутно изводе радови, а сви послови би требало да буду завршени до 1. септембра.

- Занимљиво је да је Бранина мајка Бранка Перковић некада радила у овој школи као наставница са мном. Нажалост, преминула је 1990. године - прича Мирковић истичући да су сви запослени у школи веома захвални Перковићу на овој донацији.

Мирковић је позвао и остале бивше ученике и донаторе да помогну у складу са својим могућностима.

- Свака помоћ је добродошла. Мислим да је ова школа, заједно са црквом Светог Ђорђа која се налази преко пута, огледало Бијељине - додаје Мирковић.

Познаваоци прилика у Бијељини знају да ова помоћ из далеке Америке није тек тако стигла. Свијет су раније обишле слике вриједног директора који сваки распуст проводи у радном одијелу са мајсторима на пословима уређења школе. И ово љето је тако.

- Сву снагу и енергију црпим из ученика, наше дјеце, јер свако ко ради у просвјети требало би да воли дјецу. Имам и задужбину да вам откријем, мој прадјед је радио у овој школи од 1923. до 1927. године, а ја радим 35 година што није мало. Ову школу су похађала моја дјеца, а сад и моја унука. Овај позив је моја љубав и не пада ми тешко да радим и да сваки распуст проводим у школи. Многима то није јасно, али мислим да би сви требало да поштујемо куће у којима радимо и да дамо што више од себе ако желимо да оставимо нашим унуцима и дјеци што сређеније друштво - каже Мирковић и додаје да ће времена за одмор бити када оде у пензију.

Историја

Поред тога што је један од најстаријих објеката у Семберији, бијељинска ОШ “Свети Сава” и данас има сачуване дијелове из прошлог вијека. Степениште и једна врата на објекту стари су 118 година.

- Школа је остала аутентична, ништа није мијењано осим што редовно кречимо, обнављамо зидове и обављамо друге неопходне радове. Некада је у овом објекту била Трговачка школа, потом Учитељска, затим Гимназија и све то чува историју овог града - каже Ђорђе Мирковић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана