Несвакидашњи догађај на фарми породице Шукало: Крмача опрасила 29 прасића VIDEO

Милош Васиљевић
Foto: Велибор Трипић

ГРАДИШКА - Несвакидашњи призор на својој фарми затекао је домаћин Милан Шукало у градишком селу Карајзовци, гдје је крмача опрасила чак 29 прасића, што је рекорд, како код њих тако и у окружењу.

Домаћин прича да до сада крмача није опрасила више од 22 прасића, али протекли викенд био је другачији. Сада је, каже Шукало, оборила све рекорде, како у њиховом крају, тако и много шире. Зато се екипа “Гласа Српске” упутила и макадамом стигла у срце Лијевча, гдје се увјерила у овај несвакидашњи призор.

- Претпоставили смо да ће бити доста младих, судећи по стомаку који је био спуштен, али нисмо могли ни слутити да ће их бити оволико. Ово је трећи пут да се праси, а претходна два је опрасила по 22 прасића. Двоје је одмах угинуло, што је било и очекивано, јер их је превише - рекао је Шукало.

Ова породица деценијама се бави узгојем свиња и вјерује да је један од разлога бројности прасића генетика, али и оплодња природним путем. Иако је ова крмача требало да заврши у клаоници, Милан каже да син није дозволио и да ће је још најмање три пута “пустити” да се опраси.

- Нешто смо радили на њиви, а када сам ушао у свињац да је обиђем, угледао сам четворо, па послије деветоро, а на крају када смо избројали 29 прасића био сам у шоку - прича Милан.

Неминовно је било да неки од њих угину. Ипак, ови узорни домаћини пребацили су прасиће и под друге крмаче да би их спасили. До сада их је угинуло петоро па се они надају да ће на томе и стати.

- Тешко прасићи функционишу када се пребаце под другу крмачу. Без обзира на све и они осјећају своју мајку, која може да отхрани њих петнаестак - додао је Милан.

Додаје да ни сам не зна да ли се боље исплати продавати товне свиње или прасиће, али се одлучио за товљенике, јер доносе више новца.

И његовог сина Драгана, који такође ради око свиња, изненадила је ова вијест, с обзиром на то да је за викенд био у Словенији, јер се бави куглањем.

- Баш ми је било драго јер је помјерила границу са 22 на 29 прасића и јер сам баш ја инсистирао на томе да не оде у клаоницу. Сада ова крмача држи све рекорде у окружењу. Говорили смо да би могло бити око 20, али, ето, надмашила је саму себе и постала популарна - рекао је кроз смијех Драган.

Он прича да цијела породица свакодневно ради на њиви, да би припремили довољно хране за велику фарму. То су, прије свега, сијено, кукуруз, пшеница, соја и јечам.

- Имамо доста свиња па нам је потребно и доста хране. Био сам ја и вани, односно један мјесец сам радио у Бечу, али сам се брзо вратио, јер је код куће најљепше. Радимо некада од јутра до мрака, али нико нас не тјера и немамо радно вријеме. Сами смо своје газде, а за рад на селу потребно је велико одрицање и труд - рекао је Драган и поручио да жели да остане на имању и живи искључиво од свог рада.

Лубенице

Поред свих култура које су потребне за функционисање фарме, породица Шукало узгаја и лубенице.

- Имамо засађено око три и по хектара лубеница, а купујемо калемљену расаду. Приноси су били добри, око 80 тона по хектару и све пласирамо на домаће тржиште - рекао је Драган Шукало.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана