Негативан природни прираштај у Српцу узима данак: “Нестао” цијели разред првачића

Дејан Јовичић
Негативан природни прираштај у Српцу узима данак: “Нестао” цијели разред првачића

СРБАЦ - У централној и подручним основним школама “Јован Јовановић” из Српца ове школске године уписано је 88 првачића, што је за 27 мање у односу на претходну годину, односно за читав један разред.

Начелник Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности Марко Михољчић је рекао да се највећи пад догодио у централној школи у Српцу, гдје је прошле године било 90, а ове свега 66 првачића.

- Мање ученика је и у централној и подручним школама “Доситеј Обрадовић” у Разбоју, гдје је уписано 29, односно два првачића мање, а у припадајућим школама ОШ “Вук Караџић” Ситнеши је за двоје више и има их укупно 17 - рекао је Михољчић, који је извјештај о упису ученика у прве разреде поднио на новембарској сједници Скупштине локалног парламента.

Анализирајући ранији период, Михољчић каже да је 2016. године у све три централне и подручне школе било уписано 157 првака, а ове године 134.

- Најважнији разлог је негативан природни прираштај, јер се рађа мање дјеце, а више људи умире, што није случај само у нашој већ и земљама у окружењу - рекао је Михољчић.

Када је ријеч о Центру средњих школа “Петар Кочић” уписана су 83 од планираних 120 ученика. Прије пет година у први разред су се уписала 132 средњошколаца, а 2019. њих 101 и од тада је број падао. Биљежи се и пад укупног броја ученика са 862 на 690.

- Поред пада наталитета узроке треба тражити и у томе што се велики број ученика, нарочито из рубних подручја општине, након завршене основне школе одлучује да упише у средње школе у Дервенти, Градишци и Бањалуци. Ово ће сигурно бити тема за наредну сједницу Скупштине када ће бити разматрана уписна политика - рекао је Михољчић. Он је додао да је општина Србац прошле године започела суфинансирање 50 одсто мјесечне карте за ученике који се упишу у прве разреде, а ове године планира се 100 одсто.

- Такође је уз помоћ ресорног министарства обезбијеђена мјесечна стипендија у износу од 100 КМ и покривени трошкови превоза за 18 ученика првих разреда који су се уписали на смјер бравара-заваривача, као дефицитарног занимања - истакао је Михољчић.

Одборник СДС-а Мара Цвијановић Делевић сматра да ће побољшање економских услова утицати на повећање наталитета, а тиме и броја уписаних ђака у будућности.

- Све је то посљедица лошег материјалног стања, јер многе вишечлане породице, због немогућности запослења, одлазе са ових простора. У Српцу има потенцијала за нове инвестиције - рекла је она.

Подстицаји

У нацрту буџета општине Србац за наредну годину повећана су средства за пронаталитетну политику са 85.000 на 90.000 КМ, а више ће бити издвојено и за стипендије, награде матурантима средњих школа и суфинансирање омладинских пројеката.

- У протеклих пет година уложено је више од 20 милиона КМ у разне пројекте у Српцу, а неки од њих су изградња новог вртића и реконструкција средње школе. Локална управа је ушла и у процес добијања БФЦ СЕЕ сертификата, као општине са повољним пословним окружењем, што ће утицати на развој привреде. То су све предуслови за побољшање демографске слике и останак младих - рекао је одборник СНСД-а Александар Бабић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана