Настављени радови на рестаурирању споменика Дучићу и Његошу у Требињу

Срна
Foto: Град Требиње

ТРЕБИЊЕ- У Требињу су, под надзором стручњака, настављени радови на рестаурирању споменика Петру Другом Петровићу Његошу и Јовану Дучићу – симболично на 88. годишњицу од дана када је "Његош постао Требињац".

"Овим радовима се приступило по препоруци стручњака јер су споменици, посебно Његошев, изложени различитим спољним утицајима. Приступиће се чишћењу споменика од површинских наслага разних нечистоћа и микроорганизама. Биће обновљена слова на постаменту, а сва оштећења ће бити рестаурирана према форми, структури и боји. Биће изведена консолидација споменика, као и асептичка и хидрофобна заштита", навели су из Градске управе.

Радови се обављају под стручним надзором Комисије за заштиту културно-историјских споменика и уз сагласност Републичког завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа Српске, саопштено је из Градске управе Требиње.

Споменици су јутрос подигнути са постамената, а завршетак предвиђених радова, првенствено на споменику Дучићу, очекује се у наредних неколико дана.

Према препоруци стручних лица, а уз надзор надлежних институција, претходно је рестаурирана бронзана статуа Купидона у Градском парку "Јован Дучић", која је шездесетих година прошлог вијека, вјероватно, урађена по узору на фотографију оригиналне статуе која је била од мермера, а оштећена је послије Другог свјетског рата.

Оригинална статуа била је поклон пјесника Јована Дучића, од које је сачувана само Купидонова глава, која се данас налази у Музеју Херцеговине.

Споменик Његошу је, такође, поклон пјесника Јована Дучића родном граду. Дјело је вајара Томе Росандића, а свечано је откривен 27. маја 1934. године. Био је то први споменик у свијету посвећен великом Његошу, а током Одбрамбено-отаџбинског рата, 6. јуна 1992. године, претрпио је оштећења због непријатељског гранатирања уже градске зоне.

Споменик Јовану Дучићу постављен је 1997. године, рад је Дринке Радовановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана