Настављен пројекат обнове ливада и пашњака у Посавини

ГС
Настављен пројекат обнове ливада и пашњака у Посавини

Након успјешне реализације пројекта обнове влажних пашњака у Шамцу и Домаљевцу током љета прошле године, као и великог интересовања јавности за ове активности, донатор је одобрио и трећу фазу пројекта која ће бити спроведена на подручју Оџака, саопштено је из Друштва за истраживање и заштиту биодиверзитета Бањалука.

Током јула настављене су и завршне активности у Шамцу на изградњи објекта за стоку, ограда и појилишта на имању познатог шамачког пољопривредника Чедмориа Боројевића који је један од коопераната у овом пројекту у Посавини.

“На овај корак одлучио сам се из разлога што дугујемо природи која нам је дала толико и створила услове за усјешну пољопривредну производњу на овим просторима. Ово враћање природи радимо јер нам је очување традиционалног привређивања важно и за унапријеђење и развој садашње производње. Вриједни гени и расе садржани су у овом традиционалном начину узгоја стоке и на ограниченим површинама их свакако треба очувати”, изјавио је овом приликом Боројевић.

На подручју Оџака кооперант у пројекту је ветеринар Марко Мајић, који је у пројекту са нешто већим фондом комерцијалних раса стоке попут сименталца, али ће се стока држати на традиционалан начин у систему крава-теле на посавским пашњацима, преноси портал mojabanjaluka.info

Циљ овог пројекта је очување влажних пашњака у Посавини у општинама Шамац, Домаљевац и Оџак, као и спрјечавање зарастања инвазвином вегетацијом и очување аутохтоних врста биљака и животиња на пашњацима. Пројекат партнерски реализују удружења “Наше птице” и “Друштво за истраживање и заштиту биодиверзитета” из Сарајева и Бањалуке, а финансира њемачка фондација Еуронатур.

Кроз пројекат је до сад обновљено преко 15 хектара површине пашњака, набављено 15 грла стоке и аутохтоних раса десет јуница подолоаца, изграђена ограда, објекти за стоку, ископано преко десет појилишта која су уједно и станишта флоре и фауне влажних подручја.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана