Након пет година Богдан Душанић из Брода поново чује: Осмијеси дјеце најмилији звук

Милијана Латиновић
Након пет година Богдан Душанић из Брода поново чује: Осмијеси дјеце најмилији звук

БРОД - Осмијеси двије кћери и сина најмилији су звук за Богдана Душанића, који се захваљујући уградњи кохлеарног имплантанта изборио са тишином, у којој је провео скоро пет година.

Овај тридесетшестогодишњи Брођанин изгубио је слух изненада и тада је почела његова и борба његове породице да поново чује. Слушни апарат је помагао једно вријеме, али једина шанса за његов опоравак била је уградња кохлеарног имплантата, за шта му је било потребно 48.000 марака, плус трошкови претрага, операције и боравка у болници.

С обзиром на то да Правилником Фонда здравственог осигурања РС о садржају, обиму и начину остваривања права на здравствену заштиту није обухваћен кохлеарни имплантат, једина шанса Душанићима је била помоћ племенитих људи. Армија хуманиста из цијелог свијета стала је уз Богдана и захваљујући њиховој помоћи оперисан је у фебруару у Клиничко-болничком центру “Звездара” у Београду.

Богданова супруга Слађана Душанић казала је за “Глас Српске” да нема ријечи којима би описала срећу свог супруга, који сваки секунд користи да слуша дјецу, пријатеље, да коначно разговара са најмилијима.

- Богдан је још 19. марта требало да иде у клинику да му прикључе процесор након успјешно изведене операције, али због епидемије вируса корона то није било могуће, тако да је отпутовао у Београд тек прошле седмице - испричала је Слађана.

Додала је да је уз Богдана тога дана био његов брат, чији глас је прво чуо након прикључења процесора.

- Љекар је одушевљен, каже да је Богданов опоравак изнад свих очекивања. Сасвим нормално разговарамо, прича на телефон, може да вози аутомобил, његов живот се сада враћа у нормалу - додала је Слађана.

Истакла је да дјеца нису у први мах могла да схвате да тата чује и да могу нормално да разговарају с њим.

- Првих дана су шапутали, да им чита са усана као раније, али сада се већ навикавају да разговарају. И сам Богдан ми је рекао да се осјећа као да је поново рођен, да живот креће испочетка. Када се вратио из Београда, рекао је да жели само да слуша, да је жељан слушања, да не би ни спавао - казала је Слађана.

Једна плата

Породица Душанић преживљава од једне плате, јер Богдан због проблема са слухом није био у могућности да ради. Слађана је запослена у Рафинерији нафте Брод.

- Иако рафинерија не ради већ годину и по, и ја сам на чекању, плату добијам редовно и на то заиста не могу да се пожалим - рекла је Слађана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана