Највише оштећено кућа у селу Марини

Срна
Највише оштећено кућа у селу Марини

ПРИЈЕДОР- На подручју Приједора највише кућа оштећених у земљотресу је у селу Марини које је свега двадесетак километара удаљено од Костајнице, изјавио је данас предсједник Комисије за процјену штете од земљотреса Бошко Стојанчић.

"У овом селу имамо више објеката чија је конструкција уништена, тако да они не испуњавају услове за становање", рекао је Стојанчић новинарима у Приједору након обиласка неколико погођених домаћинстава у селима Марини и Велико Паланчиште.


Према његовим ријечима, рано је говорити о томе да ли има објеката за рушење, а нема ни прецизних информација о помоћи онима чије су куће оштећене, будући да комисија и даље ради посао на терену.

На кући Милана Карлице из села Марини зидови и димњак су попуцали, већина ствари је оштећена, али он и његова породица и даље живе у њој.

"Земља се дизала и спуштала. Кућа се помјерала. Имао сам осјећај да неки подмукао звук излази из дубине земље. Када сам схватио да је потрес, покушао сам да зовем своје укућане да изађу из куће, али нисам се могао кретати. У желуцу сам осјећао муку. Сат времена нисмо ушли у кући, а када смо ушли затекли смо хаос", присјећа се он тог 29. децембра.

Рајко Стегић из Великог Паланчишта се након земљотреса преселио код сина и снахе, а његова супруга Славица код кћерке. Све што су деценијама стварали уништено је за неколико секунди.

"Када се то десило они су били у кући. Свекрва је полупокретна и свекар ју је једва извукао из куће. То је било страшно за њих. Кућа је, као што видите, неусловна за живот. Нама су из инспекције рекли да је кућа за рушење", говори њихова снаха Тамара.

Комисија је запримила 450 пријава и од до сада прегледаних 170 установила да десет стамбених објеката не испуњава услове за становање, углавном старије градње.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана