Најмањи број првачића у Рогатици у посљедњој деценији

С. М.
Најмањи број првачића у Рогатици у посљедњој деценији

РОГАТИЦА - Основна школа "Свети Сава" у Рогатици ове године уписала је свега 63 првачића, што је најмањи број у посљедњој деценији.

- Примјера ради, прошле године уписали смо 85 првачића. У школској 2018/2019. уписано је 79, а годину дана раније 77 ученика - каже директор школе Миломир Драганић.

Што се тиче подручних одјељења ситуација је више него забрињавајућа.

- У деветоразредно одјељење на Борикама уписан је само јадан првачић, а у петоразредно одјељење Стјенице два, Бранковиће један, док у Жепи није уписано ни једно дијете - рекао је Драганић, који је дужност директора ове рогатичке образовне установе преузео средином фебруара.

Уз свакодневне обавезе тада су га уз задатке око уписа првачића, чекали и пробна и мала матура за ученике деветих разреда, тестирање ђака петих разреда из српског језика и мајска школа у природи у Требињу. У програму  његовог рада био је наставак реновирања пет учионица у "малој школи", како се зове дио објекта у коме се образују ученици од првог до петог разреда, те свих мокрих  чворова у  централној школи која је грађена 1975. године. У плану је било и реновирање фискултурне сале и утопљавање цијеле зграде са новом фасадом и обаве неки други ситнији радови како би ђаци и наставници имали што боље услове.

И умјесто да се по преузимању обавезе новог директора школе ангажује на извршењу већ започетих и по властитој идеји нових пројеката, појавио се   "ковид 19" и ванредно стање.

- На срећу, нисмо имали обољелих ни међу запосленим ни ученицима. Као и сви други у Српској наставу смо реализовали учењем на даљину и са крајем овог мјесеца испратићемо осамдесетак матураната са, наша је оцјена, солидним нивоом знања које ће понијети у наставак школовања -  рекао је Драганић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана