Награђено седам најбољих дидактичких материјала и играчака за рано учење

Срна
Foto: СРНА

БАЊАЛУКА- Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић рекла је данас у Бањалуци да је на овогодишњи позив министарства за достављање дидактичких материјала и играчака за рано учење пристигло 45 радова, од којих је награђено седам.

Тривићева је данас у Дјечијем позоришту Републике Српске уручила плакете и честитала свим награђеним ауторима на конкурсу за најбоље дидактичке материјале и играчке за рано учење у 2021. години у организацији овог министарства.

 

Овогодишњи позив за најбољу дидактичку играчку био је отворен од априла до јула, а изложба награђених радова организована је у Дјечијем позоришту Републике Српске.

 

"Циљ ове активности је јачање професионалних компетенција васпитача и јавна промоција васпитачког позива - подршка развоју и учењу дјеце у игри и кроз игру, односно стварање стимулативног окружења за дјецу у предшколским установама", рекла је Тривићева на отварању изложбе.

 

Она је подсјетила да је Министарство од 2011. године неколико пута организовало активности избора најбољих дидактичких средстава и играчака које припремају и израђују васпитачи предшколских установа у Републици Српској.

 

"Неке од награђених играчака су публиковане и налазе се у слободној продаји у књижарама Завода за уџбенике и наставна средства Републике Српске и то говори о квалитету дидактичких материјала наших васпитача", навела је Тривићева.

 

Она је истакла да на овај начин, као и додјелом Светосавске награде васпитно-образовним радницима у Републици Српској, Министарство просвјете и културе жели наградити васпитаче, наставнике и стручне сараднике за предан рад и труд.

 

"Желимо да их наградимо за њихово залагање и настојања да унаприједе васпитно-образовни систем и да предшколске установе и школе буду подстицајна средина у којима ће дјеца одрастати безбрижно, срећно и задовољно и у којима ће моћи развити свој пуни потенцијал", рекла је Тривићева.

 

Аутор првонаграђеног рада - документарног филма "Један дан у вртићу" дипломирани васпитач у Центру за предшколско васпитање и образовање Бањалука Оливера Јањић изјавила је новинарима да су на основу овог дидактичког материјала постигнути велики резултати, промјенило се понашање дјеце, развила се емпатија и сарадња.

 

Она је подсјетила да су дјеца некад расла заједно са одраслима у животном контексту, дијелила су лијепе и ружне ствари и нису се припремала за живот, већ су то радила спонтано.

 

"Дјеца су тад имала врло мало потешкоћа како са развојем говора тако и моторичких. Данас то више није тако, живот дјетета се промијенио, дјеца све мање учествују у животу и раду одраслих и на основу тога имамо неких потешкоћа у развоју говора, моторике", рекла је Јањићева.

 

Она је истакла да су због тога направили овај филм да би оживјели неке традиционалне игре, да им врате нови сјај и виде како ће се дјеца данас играти тих традиционалних игара и како ће то утицати на њихов раст и развој.

 

Јањићева је рекла да је код дјеце оптимални развој мозга по неким истраживањима у предшколском узрасту и то чак 90 одсто.

 

"Улажући у дјецу улажемо у будућност, то нам је некако једина сигурна инвестиција, ако дјете расте у средини може да развије све своје потенцијале имамо велику вјероватноћу да ћемо сутра имати здравог продуктивног, одраслог младог човјека када ћемо имати здраво друштво, а то је оно нешто што нам је најбитније", нагласила је Јањићева.

 

Трећенаграђена, васпитач вртића "Наша радост" из Требиња Раденка Бутулија изразила је задовољство, што је Министарство препознало рад предшколских установа као установа од пресудне важности за развој сваког дјетета.

 

Бутулија је награђена за дидактичку игру - сет "Са зеком се играј ти", који се састоји од три играчке, од којих је прва забавног карактера кроз коју дјеца уочавају бројност и емотивност, док су друга два дијела играчке едукативног карактера, гдје су заступљени сви аспекти развоја дјечије личности од интелектуалног до социо-емоционалног, говора и стваралаштва.

 

"Дијете кроз игру усваја све", рекла је Бутулија и додала да је од пресудне важности да се дијете у најранијем добу игра јер је то начин на које ствара односе са својом средином и људима из ње, упознаје себе и свијет око себе.

 

Она је рекла да је на васпитачима обавеза да створе подстицајно окружење, истичући да је то управо оно за шта су награђени.

 

"Створили смо им услове да кроз игру науче да броје и да имају просторну оријентацију. Свака играчка сама по себи говори много више у учионици, јер кад се дјеца са њом играју она добија праву функцију", закључила је Бутулија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана