На тесту знање 10.000 малих матураната

Милијана Латиновић
На тесту знање 10.000 малих матураната

БАЊАЛУКА - Припреме за малу матуру у Републици Српској већ су почеле, а знање из српског језика и математике почетком јуна на тестовима ће показати око 10.000 ученика деветог разреда из свих 187 основних школа.

Истакао је то за “Глас Српске” директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић, нагласивши да, иако је ријеч о експерименталној малој матури, ове године биће организована у свим основним школама. 

- Тестирање ћемо спровести из српског језика и математике, а ове године имаћемо и тестове из бошњачког језика јер има дјеце која изучавају тај језик. Мала матура биће одржана 10. јуна, с тим да ћемо у априлу организовати пробно тестирање - рекао је Дамјановић и додао да очекује да ће од школске 2020/2021. мала матура бити обавезна у свим основним школама. 

Предсједница Актива директора основних школа сарајевско-романијске, доњоподрињске и старохерцеговачке регије Данијела Мрда каже за “Глас Српске” да је за сваку похвалу то што ове године све школе учествују у експерименталној малој матури.

- С обзиром на то да је ријеч о експерименталном тестирању и да резултати још не утичу на упис ђака у средњу школу, више пажње смо посветили адекватном спровођењу процедура и обучености тестатора како бисмо били спремни за малу матуру када она постане обавезна - рекла је Мрда.

Додала је да ученици нешто боље резултате постижу на тестовима из српског језика, те да очекује да ће и ове године мала матура бити спроведена на највишем нивоу. 

За малу матуру припремају се и у школама на подручју Прњавора, Српца, Градишке и Лакташа. Предсједник Актива директора основних школа у тој регији Радослав Савановић каже да ће предметни наставници у оквиру часова додатне и допунске наставе вјежбати са ученицима како би спремни дочекали тестирање.

- На претходним тестирањима наши мали матуранти показали су просјечно знање. Поједини задаци из математике су им тешки и сматрам да је брзоплетост разлог због којег многи и не прочитају задатак како треба и ту праве грешке. Резултати из српског језика су нешто бољи - рекао је Савановић. 

Екстерна провјера постигнућа ученика деветог разреда у Српској спроводи се од 2013. године, док је експериментална мала матура први пут у Српској одржана 2018. године. Прве године на тестирању су били мали матуранти у 21 основној школи, док су лани тестове из српског језика и математике полагали ученици деветог разреда у 93 основне школе.

 

Збирке задатака

Предраг Дамјановић је истакао да ће збирке задатака из српског језика и математике до краја овог мјесеца бити објављене на интернет страници Републичког педагошког завода.

- На основу тих задатака ученици ће моћи да понове градиво које су до сада савладали и да се припреме за тестирање - рекао је Дамјановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана