На "Романијској вечери" окупило се око 370 људи поријеклом са Сарајевско-романијске регије

Srna
Foto: Srna

На "Романијској вечери" у Београду окупило се око 370 људи поријеклом са Пала, Сокоца, Хан Пијеска и Рогатице, који кроз дружење његују традицију и обичаје свог краја, рекао је координатор Удружења "Романија" за Републику Српску Милан Јоловић Легенда.

Јоловић је за Срну нагласио да ово завичајно удружење окупља људе са ширег подручја Романије, те додао да на сличним скуповима прикупљају средства за помоћ општинама Сарајевско-романијске регије.

- Имамо доста успјешних, утицајних, економски и привредно способних Романијаца у Београду који помажу завичају - навео је Јоловић.

Предсједник Удружења "Романија" са сједиштем у Београду Винко Пандуревић у обраћању окупљенима указао је на неопходност повезивање Срба са обје стране Дрине, позивајући на јединство и српску слогу, на сарадњу у области културе, економије, привреде и спорта.

Пандуревић је нагласио да је ово удружење до сада прикупило средства и донирало медицинске апарате и опрему домовима здравља на Сокоцу, Хан Пијеску и Рогатици у вриједности од 28.000 евра, те организовало бесплатне медицинске прегледе у соколачком Дому здравља код врхунских медицинских стручњака из Београда.

Пандуревић, који је генерал у пензији, изразио је и подршку институцијама у очувању уставног поретка Српске и неопходности поштовања Дејтонског споразума у БиХ.

На свечаности је приказана народна ношња Сарајевско-романијске регије која је ношена пред почетак Првог свјетског рата до педесетих година, у организацији љекара Марка Радовића поријеклом са Сокоца, аутора књиге "Народна ношња, игре и пјесме са Гласинца".

Организован је и музички, забавни и културно-умјетнички програм у ресторану "Интер Холивуд" на Новом Београду.

"Романијској вечери" у Београду присуствују начелник општине Пале Бошко Југовић, општине Хан Пијесак Слободан Ђурић и општине Источни Стари Град Војо Гашановић, шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић, пензионисани генерал Војске Републике Српске Светозар Андрић.

На скупу су и посланик у Народној скупштини Републике Српске Страхиња Башевић, те представници Завичајног удружења "Бирач и Подриње" и других удружења и организација са Сарајевско-романијске регије.

Удружење "Романија" са сједиштем у Београду обновило је рад 16. маја 2021. године, након паузе за вријеме ратних дешавања у БиХ, да би наставили традицију ранијих окупљања људи са ширег подручја Романије који живе и раде у Београду. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана