На изложби у Бијељини око 200 радова ученика и наставника умјетничке школе

Срна
На изложби у Бијељини око 200 радова ученика и наставника умјетничке школе

БИЈЕЉИНА - Око 200 умјетничких радова ученика и наставника Умјетничке школе "Одигитрија" представљено је на 17. изложби ове школе која је вечерас отворена у Бијељини.

Након отварања изложбе у Галерији Центра за културу "Семберија" додијељено је и 14 диплома за најуспјешније ученике који су школовање завршили у "Одигитрији", а даље образовање настављају на некој од ликовних академија.


Јелена Хинић, доцент на Академији СПЦ у Београду, гдје већ 10 година предаје на предметима везаним за иконопис, рекла је да је сарадња са "Одигитријом" у оквиру пројекта хора Срба Светитеља - "Светионик просвјете", који је добио подршку Владе Србије и СПЦ.

"жОдигитријаж је школа која се показала изузетно квалитетном и јако добро организованом и веома је лепо усмерена на неговање наше традиције. За нас је био изазов да са овом школом успоставимо добру сарадњу. Реткост је да једна оваква школа уопште постоји, на само на нашем простору, него уопште када је реч о нашем народу", рекла је Хинићева новинарима.

Хинићева је истакла да је континуитет који постоји у "Одигитрији" континуитет који је наслоњен на културу, традицију, цркву и духовност. "То је оно што, у ствари, обликује младе и ми овде имамо генерације које су на веома добар начин утемељене у духовном и културном смислу", рекла је Хинићева.

Горан Јанићијевић, академски сликар и историчар умјетности, али и дугогодишњи сарадник "Одигитрије", рекао је да редовно долази на изложбе ове школе и констатује континуитет развоја и велики напредак.

"Мењају се генерације и тај процес за мене је веома важан јер видим и колико предавачи стасавају у тој школи", рекао је Јанићијевић.

Јанићијевић је оцијенио да је сада тај развој продуктивнији и бржи, предавачи се снажније саживљавају са оним што раде и све је у њиховим рукама.

"Одигитрија" је Умјетничка школа при Епархији зворничко-тузланске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана