На хиподрому у Градишци одржане "Коњичке игре, изложба коња и фијакера"

Срна
Foto: Срна

ГРАДИШКА - Традиционалне "Коњичке игре и изложба коња и фијакера" одржане су данас на хиподрому у Градишци у оквиру манифестације "Градишка јесен 2021".

Трке и изложбу је организовао Коњички клуб "Посавко", чији је предсједник Јован Лепир рекао да је традиција одржавања коњичких игара на Малу Госпојину у овом граду дуга више од једног вијека, наводећи да има 85 година и да се сјећа када је као дјечак долазио на вашар и дивио се коњима и фијакерима.

"Коњичке игре су тада биле другачије и нису имале овако богат садржај, а организују се од 1982. године. У давна времена није било много фијакера, него само запрежних кола, а организоване су галопске трке, гдје су се дјечаци утркивали на леђима коња. На тада чувеном градишком вашару било је и квалитетних грла, разних раса коња", навео је Лепир.

Начелник Одјељења за пољопривреду и рурални развој Градишке Горан Мирјанић истакао је да су "Коњичке игре" ове године једини догађај сточарског карактера у оквиру "Градишке јесени".

"Због ситуације са вирусом корона нису организовани традиционална изложба стоке у Градишци и сајам воћа у Горњим Подградцима. Надамо се да ће нам наредне године емидемиолошка ситуација то дозволити", навео је Мирјанић.

Он је указао да су "Коњичке игре" важне за промоцију узгоја коња, који данас у окружењу нема свијетлу будућност и заснива се на ентузијазму љубитеља ових животиња.

"Градска управа и ентузијасти у градишком Коњичком клубу `Посавко` посвећују велику пажњу `Коњичким играма` и настоје да се не прекида ова дуга традиција. Надам се да ћемо одржати ову манифстацију и у наредном периоду и да ће садржај бити још разноврснији и занимљивији за посјетиоце", нагласио је Мирјанић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана