На Горњем Подрињу се очекује 800 тона малине

Srna
На Горњем Подрињу се очекује 800 тона малине

СОКОЛАЦ - У Горњем Подрињу почела је берба малине које се ове године очекује око 800 тона, веома доброг квалитета, рекао је Срни виши стручни сарадник за рурални развој Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди у Подручној јединици Соколац Драган Бејатовић. Бејатовић је нагласио да се према производњи малине истиче општина Рудо са 50 хектара пољопривредног земљишта засађеног овим бобичастим воћем.

"Пољопривредна задруга Увац у Рудом формирала је откупну цијену малине прве класе од три КМ, а за другу класу двије КМ", истакао је Бејатовић.

Према његовим ријечима, премија за малину за прошлу годину је исплаћена и износила је 0,20 КМ по килограму и већа је од премија за све друге врсте воћа.

Он је подсјетио да Правилником о подстицајима у пољопривреди за ову годину премија за произведену и продату малину износи 0,40 КМ.

Бејатовић је навео да је према Правилнику о подстицајима и капиталним инвестицијама у пољопривреди за 2020. малинарима, као и другим воћарима у Српској, на располагању десетак разних мјера, међу којима су средства за набавку противградних мрежа, те система за наводњавање, набавка нове пољопривредне механизације и тракторских прикључака, подизање вишегодишњих засада, премија осигурања засада, као и кориштење регресираног горива.

"Берба малине је тежек и сложен посао, који представља једну од најважнијих операција у годишњем циклусу малине који треба обавити у релативно кратком року, јер малина има врло осјетљиве плодове мале трајности и слабе транспортабилности", навео је Бејатовић.

Он је нагласио да је у берби овог воћа потребно много ручног рада и самим тим доста манипулација са убраним плодовима, због чега је у берби утицај човјека велики и врло важан.

Бејатовић је рекао да добра хигијенска пракса у берби малине представља све поступке у погледу услова и мјера потребних да се осигура безбједност, исправност и употребљивост плодова у свим фазама процеса од узгоја, преко бербе, па до трпезе и крајњег купца.

Стручњаци Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди Подручне јединице Соколац, каже он, прате и помажу произвођаче малина кроз више пројеката, организовање савјетовања и предавања.

Подручна јединице Соколац, Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди Министарства за пољопривреду, шумарство и водопривреду Републике Српске, дјелује на 12 општина Сарајевско-романијске и Горњодринске регије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана