На Дому младих у Српцу осликан мурал: Чувар сјећања на славног глумца

Д. Ј.
На Дому младих у Српцу осликан мурал: Чувар сјећања на славног глумца

СРБАЦ - У част србачком глумцу Угљеши Којадиновићу ових дана осликан је мурал на зиду Дома младих у Српцу којег је израдио ликовни умјетник Ђурађ Стевановић из Шапца.

Идејни творац је био један од власника оближњег паба “Eight” Славиша Стојковић, који каже да су се планови почели рађати након промоције монографије о овом глумачком великану, ауторке Бранке Санчанин.

- Угљеша Којадиновић је био један од наших највећих умјетника и добро је познато да је велики дио слободног времена проводио у кафани, тако да у томе има симболике. Наша визија је да направимо култну кафану која би окупљала младе људе сличног размишљања и да истакнемо умјетничку димензију овог мјеста за које се надамо да ће бити препознатљив дио Српца – рекао је Стојковић.

Сестричина чувеног глумца Вања Малешевић каже да је одушевљена гестом својих суграђана који нису заборавили Угљешине глумачке бравуре по којима је био познат широм бивше Југославије.

- Јако ме је дирнуло што сјећање на њега и даље живи и што млади људи, који нису тада били ни рођени, добро знају шта је представљао у позоришној и филмској умјетности на нашим просторима. Муралом сам презадовољна, јер до сада нико није успио тако вјерно да дочара Угљешин поглед - рекла је Вања.

Дом културе у Српцу од прошле године носи назив по Угљеши Којадиновићу, а биста са његовим ликом краси и градски парк. Постоје и иницијативе србачких културних радника да у центру града буде постављена његова бронзана статуа.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана