Мрки медвјед шета Мотајицом

Дејан Јовичић
Foto: Д. Јовичић

СРБАЦ - Већ мјесец дана планином Мотајица код Српца креће се велики мрки медвјед што потврђују бројни трагови које су на блатњавом терену пронашли чланови Ловачког удружења „Срна“ из Српца.

Предсједник удружења Горан Савановић потврдио је за "Глас" да је ријеч о овој животињи, иначе највећој звјерки на подручју Балкана. Додаје да се и раније појављивао на овом подручју и то у просјеку на сваке три до четири године.

- Претпостављамо да је дошао са Влашића и да се Мотајицом креће у пролазу. Трагови су примијећени према Сави, што указује да је био у потрази за водом. Долазио је и раније и боравио око пола мјесеца. За сада није било пријава да је начинио штету - рекао је Савановић.

Истиче да се ради о заштићеној животињи која се не смије ловити и упозорава мјештане и друге рекреативце, а нарочито гљиваре, на крајњи опрез.

Србачки ловци кажу да нису изненађени појавом медвједа на њиховом подручју, јер су Мотајица, те терени према Сави, Бардачи и Врбасу веома богати разноврсном крупном и ситном дивљачи и обилују здравом и незагађеном природом.

 

                                                                                               

           

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана