Мраз највише штете причинио у засадима крушке и шљиве

Срна
Мраз највише штете причинио у засадима крушке и шљиве

НОВИ ГРАД - Мраз и ниска температура причинили су штету од око 90 одсто у засадима крушке и шљиве у приједорској регији, рекао је Срни Мирко Јокић, стручни сарадник за воћарство у приједорској канцеларији Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди при Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

Јокић је навео да је у засадима јабуке штета различита, у зависности од сорте овог воћа.

"Штета је већа код раних сорти јабуке које су биле у фази отворених цвјетова. Код каснијих сорти јабуке, које су углавном биле у фази црвених главица, штета је знатно мања. Просјечна је штета у засадима јабуке 40-50 одсто", додао је Јокић.

Према његовим ријечима, ово су прве процјене, а конкретније ће се о штети знати почетком наредне седмице с обзиром на то да треба видјети какво ће стање бити у условима кад порасте температура ваздуха.

Јокић је рекао да су агрометеоролошке станице Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди биљежиле негативну температуру ваздуха од понедјељка увече до јутрос.

Он је навео да је савјетодавна служба на вријеме препоручила воћарима да предузму мјере заштите засада воћа, поготово у ноћи са сриједе на четвртак кад је забиљежена и најнижа температура ваздуха.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана