Мождани удар пријети све млађима

Свјетлана Ђуричић
Мождани удар пријети све млађима

Бањалука - У Републици Српској од можданог удара годишње оболи 4.500 становника, а нарочито забрињава чињеница да ова болест не заобилази ни четрдесетогодишњаке.

Истакли су ово неуролози Универзитетског клиничког центра (УКЦ) Републике Српске поводом обиљежавања Свјетског дана борбе против можданог удара.

Они су јуче на бањалучком Тргу Крајине заинтересоване грађане упознали са симптомима овог обољења и начинима превенције, те бесплатно мјерили крвни притисак и шећер у крви. Такође су радили и скрининг на постојање фибрилације атрија, односно неправилног срчаног рада.

Стручњаци су упозорили да мождани удар више није болест искључиво трећег доба, те да све чешће погађа и младе људе.

Начелник Клинике за неурологију у УКЦ РС Синиша Миљковић рекао је да постоје фактори ризика на које се не може утицати, као што је старост, али да је на поједине факторе попут пушења, високог крвног притиска, масноће у крви, те поремећаја ритма срца могуће утицати.

- Престанак пушења за четири до пет пута смањује ризик од можданог удара. Око 90 одсто пацијената са можданим ударом имали су и повишен холестерол у крви. Значајан фактор је и зачепљење крвних судова на врату, које се лако открива ултразвучним прегледом. Савјетујем да свако старији од 40 година бар једном годишње обави ултразвучни преглед крвних судова врата - нагласио је Миљковић.

Неуролог УКЦ РС Зоран Вујковић слаже се да је ултразвук најважнији дијагностички метод у превенцији можданог удара, којим се утврђују ризици и патолошке промјене на крвним судовима.

 - Пацијенти немају болове већ симптоме, па често не препознају да су у високом ризику од можданог удара - рекао је Вујковић.

Генерални директор УКЦ РС Владо Ђајић је истакао да ова здравствена установа има савремену службу која се бави превенцијом и третманом можданог удара, те користи лијекове и дијагностичке методе који се примјењују и у најсавременијим центрима у свијету.

Своје искуство испричала је и Огњена Шурлан, која је прошле године имала мождани удар и то у 42. години.

- У том тренутку нисам то примијетила, иако ми је била одузета рука и имала сам проблем са говором - казала је Шурланова. Додала је да се лијечила у УКЦ РС, те да сад има блаже посљедице.

- Нисмо открили узрок можданог удара. Вјероватно је ријеч о стресу и премору, а можда је и генетска предиспозиција - рекла је Шурланова.

Симптоми

Синиша Миљковић је рекао да је веома важно да пацијенти запамте скраћеницу ГРОМ (Г као говор, Р као рука, О као образ и М као минути).

- У случају можданог удара обично долази до оштећења говора, слабости руке или ноге, искривљености лица, а минути су најважнији да пацијенту што прије буде пружена тромболитичка терапија. Ти пацијенти преживе у 90 одсто случајева, док је на класичној терапији смртност чак 30 одсто - рекао је Миљковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана