Монографија о глумцу Угљеши Којадиновићу промовисана у Српцу: Филмски сценарио у старом коферу чекао 40 година

Дејан Јовичић
Монографија о глумцу Угљеши Којадиновићу промовисана у Српцу: Филмски сценарио у старом коферу чекао 40 година

СРБАЦ - Пишући монографију о популарном глумцу из шездесетих и седамдесетих година прошлог вијека, Угљеши Којадиновићу из Гламочана код Српца, ауторка Бранка Санчанин пронашла је његов необјављени драмски текст који је највјероватније писан као филмски сценарио.

Драмски комад који је био сакривен у старом коферу у његовој породичној кући Санчанин је открила прикупљајући књижевну грађу за своју монографију која је промовисана у Српцу пред око 300 поштовалаца Угљешиног лика и дјела из Републике Српске, Србије, Црне Горе и Хрватске.

- У пожутјелом коферу препуном старих фотографија, писама, разгледница и одрезака од плаћених рачуна наишла сам на свеску тамно плавих корица под називом “Хвала ти животе” у којој се нашао текст који је Угљеша планирао адаптирати за филм, на великом платну или малим екранима. Наведено је да је режију требало да потпише чувени редитељ Јоаким Марушић, музику Арсен Дедић, а насловну пјесму требало је да отпјева Габи Новак, све то у трајању од 70 минута - рекла је Санчанин.

Додаје да је након почетног шока када је схватила да је ријеч о до сада непознатом дјелу, почела помније да га ишчитава и остала задивљена сочношћу језика, једноставношћу стила и продорношћу глумчевих мисли.

- Ради се о аутобиографској драми у којој глумац суочен са демонима креће у своју посљедњу, одсудну борбу. Очигледно је да је Угљеша поред глумачких, имао списатељске и друге таленте о којима се мало знало. У свом прекратком животу није много писао, нити било шта објављивао, али се надам да ће једног дана његова породица, прије свега сестричина Вања Малешевић, којој је припала његова заоставштина, дати дозволу да се ова прича на неки начин публикује, осване у руци студената глуме, игра на позорници или нађе у књижарама, а врло радо бих била приређивач те књиге - рекла је Санчанин.

Монографија о Угљеши Којадиновићу написана је на 447 страница и садржи око 270 фотографија и докумената које је ауторка прикупљала пуне четири године, а објавила ових дана поводом четири деценије од његове смрти. Током истраживачког рада обишла је све важније културне институције у Загребу, гдје је Угљеша завршио Академију за позоришну умјетност и достигао потпуно глумачко остварење, а обавила је и на десетине интервјуа са његовим сарадницима и пријатељима.

Драматург и режисер Народног позоришта из Крагујевца Марко Мисирача рекао је да је радо прихватио да помогне у прикупљању података и стварању ове књиге, подсјетивши да је од 1993. до 2007. године “Глас Српске” додјељивао награду “Угљеша Којадиновић” на фестивалу “Кочићева српска сцена” у Приједору, за изразити допринос у развоју позоришне дјелатности у Републици Српској.

- Угљешу су у прошлом времену многи својатали, дуго је био свачији, а потом ничији и по њему је пала прашина заборава. У једној држави се родио, а у другој је стварао и све до сада нико му се није одужио на прави начин. Обиљежавајући четрдесетогодишњицу његовог прераног одласка поново враћамо међу нас једног од највећих уметника које је Крајина изродила у протеклих пола вијека - рекао је Мисирача.

У књизи су се нашли детаљи глумчеве кратке, али успјешне каријере током које је остварио незаборавне улоге у филмовима и серијама као што су “Вело мисто”, “Просјаци и синови” и друге, стојећи раме уз раме са глумачким великанима попут Радета Шербеџије, Фабијана Шоваговића и Мустафе Надаревића.

Уредник књиге и редовни професор историје умјетности на Академији умјетности у Бањалуци Синиша Видаковић рекао је да фасциниран начином Бранкиног писања, а нарочито њеном снагом, жељом и енергијом да дође до толиког броја информација библиографске природе које је уградила у монографију. Ово ће бити корисно штиво за све будуће истраживаче који ће лако моћи да прошире своје радове са оним што је она започела - рекао је Видаковић.

Директорка Дјечијег позоришта РС Љиљана Лабовић-Маринковић рекла је да би датум изласка монографије из штампе требало да представља “црвено слово” у календару културних и других догађаја Републике Српске.

Монографија “Уморан од додира... Угљеша Којадиновић - живот и дјело” објављена је и штампана у издању Графичко-издавачког предузећа “Атлантик бб” Бањалука, а суиздавач је била општина Србац.

Дом културе

Директор Центра за културу и спорт Радован Митраковић саопштио је да је управни одбор ове установе донио одлуку да Дом културе у Српцу убудуће носи назив по Угљеши Којадиновићу. У градском парку прије неколико година постављена је биста са његовим ликом, а ауторка монографије поднијеће иницијативу код Општинске управе да у центру буде постављена његова бронзана статуа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана